Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Beneficijama do zaposlenih

    Istraživački centar ’Great Place to Work Institute’ napravio je listu najboljih svetskih kompanija u 2013. godini. U istraživanju je učestvovalo šest hiljada kompanija u više od 45 zemalja, na šest kontinenata. Pored velikih imena, kao što su Google i Microsoft, na listi se nalaze i ovde manje poznate kompanije sa podjednako dobrim privilegijama i vrhunskim ugledom. Izdvajamo samo neke od njih.

    SAS Institute

    SAS Institute je američki lider u poslovima analitičkog softvera i najveći nezavisni prodavac na tržištu poslovne inteligencije. Ono što ih izdvaja od ostalih poslodavaca je to što svaki zaposleni u ovoj kompaniji zna sve šta se dešava u različitim odeljcima SAS Institute. Kako bi zaposlene uputila na sve ’novotarije’ u svom poslovanju, SAS koristi video materijale. Iako su video snimci duhovitog karaktera, najvažnije informacije i objašnjenja nikad ne izostaju.

    Hilti

    Kompanija vodećih svetskih tehnologija u svetu građevine, na prvo mesto stavlja uspešnu orijentaciju novozaposlenih. Shodno tome, tim je razvio niz edukativnih programa pod nazivom ’Team Camps’ koje svi zaposleni pohađaju na svakih 12 do 18 meseci. Zajedno sa svojim radnim timovima zaposleni učestvuju u ovim sesijama koje se održavaju daleko od matične baze, kako bi se fokusirali na timski rad daleko od posla. Takođe, jedna od najvećih prednosti ove kompanije jeste velika mogućnost napredovanja, pa je tako sadašnji direktor kompanije u Severnoj Americi započeo svoju karijeru kao menadžer u prodaji.

    NetApp (Network Appliance, Inc.)

    Američka kompanija NetApp jedna je od najvećih svetskih privatnih softverskih kompanija i poseduje najveći udeo na tržištu za napredne analitike. Tom Mendoza, potpredsednik ove kompanije, lično kontaktira zaposlene da im se zahvali na uspesima koje postižu u svakodnevnom radu. Taj program naziva ’Catch Someone Doing Something Right’. Takođe, svaki zaposleni mu se može direktno obratiti u svakom trenutku, a sam Mendoza obavi oko 10-20 poziva dnevno sa zaposlenima širom sveta, čime čini zaposlene ponosnim i motiviše njihov rad. Ovakav program govori o posvećenosti kompanije u stvaranju kulture zahvalnosti.

    Diageo

    Britanska multinacionalna kompanija Diageo najveći je svetski proizvođač žestokih pića, vina i piva. Vodi se korporativnom filozofijom – ’Slavi život svaki dan, svuda!’, i shvata je prilično ozbiljno. U duhu kompanije, na svojoj internoj mreži drže recept za koktel kao najvažniji alat.

    Ceo poslovni tim Diagea učestvovao je u humanitarnom ciklusu vožnje za podršku invalidima kroz Škotsku i Englesku. Zaposleni su vozili u grupama, a neki od njih su prešli čak 140 kilometara.

    Kimberly-Clark Corporation

    Kimberly-Clark  je američka kompanija koja se bavi proizvodnjom papirnih potrošačkih proizvoda za ličnu negu. Umrežila je svoje zaposlene u sistem koji se zove ‘One K-C Culture Jam’ – preko kog mogu online da razmenjuju svoje ideje i rešavaju probleme u cilju boljih rezultata poslovanja kompanije. Na ovom petodnevnom online događaju prošle godine, okupili su 16 hiljada radnika iz preko 60 zemalja kako bi podelili svoje misli i ideje. Takođe, kompanija na licu mesta nudi brigu o deci i omogućava deljenje posla, na taj način bar malo olakšava roditeljstvo svojim zaposlenima.

    National Instruments

    Menadžeri ovog multinacionalnog proizvođača automatizovane opreme za testiranje i virtuelnu instrumentalizaciju softvera, imaju odrešene ruke kada je u pitanju davanje priznanja i nagrađivanje zaposlenih za njihov dodatni rad. Bonus program prepoznaje pojedince i timove zaposlenih koji ostvaruju uspehe obavljanjem posebnih projekata van okvira svojih svakodnevnih obaveza. Zaposleni imaju mogućnost da zarade i do dve hiljade dolara na ovaj način. U poslednjih godinu dana, kompanija je svojim zaposlenima dodelila ukupno 969 hiljada dolara kroz bonus program. Parola kojom se vode menadžeri ove kompanije – ’Priznanje je besplatno i neograničeno!’.

    Obuka najboljih

    ’Great Place to Work Institute’ postoji već 26 godina, sa sedištem u San Francisku i 30 filijala u Evropi, Americi i Aziji. Pored toga to što se uspešno bavi globalnim istraživanjima, ovo je i konsultantska firma posvećena tome da kompanijama pomogne u razumevanju i praktikovanju kvaliteta i ponašanja koji dovode do stvaranja najboljih uslova za rad. Ovaj napor dovodi do poboljšanog kvaliteta – kako radnog života zaposlenih, tako i finansijskog učinka same kompanije. Institut prepoznaje najbolje svetske kompanije i obezbeđuje konferencije, radionice i konsultacije za one koji to tek žele da postanu.

    Lista najboljih svetskih kompanija za rad u 2013. godini

    1. Google ,  2. SAS Institute, 3. NetApp,  4. Microsoft,  5. W.L.Gore&Associates,  6. Kimberly Clark, 7.  Marriott,  8. Diageo,  9. National Instruments, 10. Cisco, 11. Autodesk, 12. Monsanto,  13. BBVA, 14. American Express, 15. Hilti, 16. Telefonica, 17. Accor, 18. Quintiles, 19. SC Johnson, 20. FedEx, 21. Atento, 22. Mars, 23. McDonald’s, 24. The Coca-Cola Company, 25. Novartis

    Tekst je preuzet iz BIZLife magazina

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE