Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Real najbogatija sportska institucija

    Real Madrid prvi put u istoriji postao najbogatiji sportski kolektiv na svetu, i to isključivo zbog dovođenja Garetha Balea, pokazuje najnovija lista Forbesa. Na listi sportista, igrači kriketa rame uz rame sa fudbalerima.

    Gareth Bale ne mora više da postigne nijedan gol za Fudbalski klub iz Madrida koji je njegovim dovođenjem napravio fenomenalan posao, imajući u vidu marketinšku i finansijsku dobit.

    Naime, na najnovijoj listi najvećih sportskih brendova, koju uticajni magazin Forbes objavljuje svake godine, Real Madrid je prvi put u svojoj istoriji postao marketinški najunosniji klub u globalnim okvirima.

    Vrednost svega onoga što potpada u brend Reala, sa prošlogodišnjih 255, skočila je na 450 miliona. Tako je „kraljevski klub" pretekao nedodirljive Jenkije iz Njujorka (443), ali i Mančester junajted (433) i rivala Barselonu (361).

    Forbes jasno ističe da je Realov potencijal narastao ponajviše dolaskom Balea, jer je njegov dres širom sveta postao najtraženiji artikal. Naravno, pojačano je i interesovanje sponzora, jer su se Realu otvorila vrata britanskog tržišta.

    Mančester je starosedelac na vrhu, i dalje zbog ogromne prisutnosti na Dalekom istoku. Sa druge strane, "Barsinih" 45 miliona dolara godišnje od Quatar Airwaysa ostaje najskuplji sponzorski ugovor za dres sklopljen u ovoj godini.

    Klubovi

    1. Real Madrid 450

    2. Njujork Yenkees 443

    3. Mančester junajted 433

    4. Barselona 361

    5. Dalas Cowboys 273

    6. Boston Red Sox 237

    7. Los Anđeles Dodgers 225

    8. New England Patriots 223

    9. Bajern Minhen 203

    10. Arsenal 162

    Što se tiče samih sportista, listu zajednički predvode Tiger Woods i Roger Federer. Forbes je imena ovog dvojca procenio na 46 miliona dolara, u šta naravno ulazi i zarada od nagrada i sponzora.

    U prvih deset najisplativijih i najbogatijih sportista nalaze se, po običaju, LeBron James i Kobe Bryant, Usain Bolt, poznati golfer Phil Mickelson, dve zvezde kriketa Mahendra Singh Dhoni i Sachin Tendulkar, i samo dva fudbalera.

    Ronaldu je skočila vrednost zbog ugovora sa kompanijom Herbalife, koji mu garantuje pet miliona dolara godišnje, dok je poznato da Lionel Messi od sponzora prihoduje oko 20 miliona dolara godišnje.

    Sportisti

    1. Tiger Woods 46

    2. Roger Federer 46

    3. LeBron James 27

    4. Phil Mickelson 25

    5. Mahendra Singh Dhoni 21

    6. Usein Bolt 20

    7. Kobe Bryant 19

    8. Cristiano Ronaldo 13

    8. Lionel Messi 13

    10. Sachin Tendulkar 11

    Superbol ostaje najunosniji sportski događaj na svetu, a u leđa mu gledaju Letnje olimpijske igre i Svetsko prvenstvo u fudbalu. Što se tiče sportskih kompanija, Nike suvereno vodi, a između američkog giganta i Adidasa „ugurao" se ESPN.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE