Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbiji neophodan aranžman sa MMF

    Srbiji odmah neophodan aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji bi predviđao i refinasiranje nekih dospelih obaveza, tvrdi ekonomista Stojan Stamenković.

    Taj aranžman je potreban kako bi potpomogao javne finansije i smanjio cenu zaduživanja države, rekao je Stamnković na predstavljanju novog broja biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

    Zato bi bilo dobro da uđemo u taj aranžman sa MMF odmah, što pre, da bi se poslao jedan signal, jer to pokazuje da je ekonomska politika respektabilna, a to se odražava onda i na kamatne stope i na priliv kredita, rekao je Stamenković.

    Stamenković je naveo da je trenutno glavni izvor za popunanajvanje deficita bužeta emitovanje obveznica, ističući da se time problem samo odlaže sa kraja ovog petogodišta na početak narednog.

    Prema njegovim rečima, sadašnje procene govore da ćemo vrlo brzo morati da idemo u još jednu emisiju evroobvenica od oko 1,2 milijardi evra za pokriće planiranog deficita u rebalasiranom budžetu za ovu godinu i procenjenog deficita u prvom kvartalu 2014.

    Zajednička misija MMF i Svetske banke boravila je u Srbiji, gde je sa predstavnicima Ministarstva finansija i NBS, razgovarala o unapređenju stabilnosti finansijskog sektora, kao i o poslovanju banaka sa državnim učešćem u vlasništvu.

    Slične konsultacije biće nastavljene i u skoroj budućnosti u cilju formulisanja konkretnih mera kako bi se dodatno osigurali stabilnost i kredibilitet finansijskog sektora u Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE