Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najbogatiji Kinez `težak` 10 milijardi dolara

    Najbogatiji Kinez na Forbesovoj listi je multimilijarder Wang Jianlin, koji je kupio američki lanac kina AMC Entertainment, kao i britansku kompaniju za izradu lusuznih jahti. Bogatstvo ovog 58-godišnjaka se procenjuje na 10,6 milijardi evra.

    Wang Jianlin je vodeći čovek konglomerata Dalian Wanda Group, privatne kompanije koja ima interese u oblastima od nekretnina do trgovine, preneo je AFP.

    Njegovo bogatstvo naglo je skočilo sa osam milijardi dolara, koliko je imao prošle godine čemu je, pre svegam, "kumovao" poravak kineskog tržišta nekretninama.

    Urbanizacija će još dugo podsticati potražnju za nekretninama u važnijim kineskim gradovima. To je dovelo do bogaćenja ne samo u Kini, već i širom Azije, rekao je šef Forbesove redakcije u Šangaju, Russell Flannery.

    Bogatstvo Wang Jianlina uglavnom potiče od trgovine nekretninama. Kina je više od tri godine pokušavala da kontroliše cene kuća, ali su vlasti nedavno najavile da verovatno neće preduzimati dalje korake u učvršćivanju kontrole.

    Peking ohrabruje kineske kompanije da kupuju imovinu širom sveta pa je tako Wanda Group prošle godine kupila AMC Entertainment za 2,6 milijardi dolara, a nedavno i britansko brodogradilište Sunseeker, čiji su se čamci pojavljivali u James Bond filmovima.

    Wanda Group,  koja je osnovana 1988. i vredi oko 49 milijardi dolara, sada planira i da kupi najviše stambene zgrade u Londonu.

    Na listi najbogatijih ljudi na svetu, Wang Jianlin se našao na 63 mestu, odmah ispred Marka Zuckerberga, osnivača Facebooka.

    Meksički tajkun Carlos Slim trenutno je najbogatiji čovek na svetu, sa imovinom od 73 milijarde dolara, dok je Bill Gates drugi, sa imovinom od 67 milijardi dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE