Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svetska banka predlaže Kini privatizaciju

    Svetska banka priprema predloge za kinesku vladu, koji uključuju privatizaciju velike banke i dozvolu seljacima da mogu prodavati zemlju.

    Ove preporuke deo su reformskog programa Svetske banke koji radi u saradnji s jednim od vodećih kineskih think tankova Razvojnim istraživačkim centrom (DRC), a koji je zatražio kineski premijer Li Keqiang.

     Ideja je da program bude dovršen do kraja godine odnosno do kongresa komunističke partije, a ako se usvoje predložene smernice biće to velik iskorak Kine prema kapitalizmu. Rano je još za prognozu hoće li Svetska banka uvažiti smernice koje joj je dao Peking, odnosno da se usredsrediti na pitanje urbanizacije, kao niti to hoće li DRC uvažiti predloge ove institucije, ili ih na kraju usvojiti komunistička partija.

    Iako bi naglasak na privatizaciji mogao biti preveliki zalogaj za Kinu, Svetska banka želi tu državu podstaći na odvažnije korake koji bi trebali zauzdati u poslednje vreme intenzivno usporavanje ekonomskog rasta. Inače, Kina se i pre obraćala banci tražeći ekonomske savete. To datira još iz doba kada je tek počela otvarati svoju privredu i nije imala domaćih stručnjaka za kvalitetne ekonomske analize. S obzirom da je postojeći kineski model rasta, čini se, dosegao vrhunac nije isključeno da će se Peking ubuduće okrenuti privatizaciji, koju još uvek doživljava gotovo kao svetogrđe.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE