Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prosečna starost poljoprivredne mehanizacije – 20 godina

    Poljoprivredna mehanizacija u Srbiji je zastarela, u proseku ima oko 20 godina, rečeno je danas na sednici Grupacije proizvođača poljoprivrednih mašina i traktora PKS.

    U Srbiji ima više od 400.000 traktora, a stručnjaci navode da je za obnovu mehanizacije potrebno godišnje u rad uvoditi oko 15.000 novih traktora. Problem je u tome što je ta grana domaće industrije gotovo ugašena, jer traktore proizvode samo Industrija mašina i traktora (IMT) i Industrija motora Rakovica (IMR). Obnova mehanizacije je spora i skupa, a kako su istakli učesnici sednice Grupacije proizvođača poljoprivrednih mašina i traktora PKS, potrebno je vratiti se domaćoj proizvodnji, umesto uvozu polovne, loše mehanizacije.

     Na četiri uvezena traktora u Srbiji, danas tek jedan stiže iz domaće proizvodnje, a u zemlju uglavnom dolazi polovna mehanizacija sumnjivog kvaliteta, koja ugrožava domaću proizvodnju, ocenjeno je na sednici. Nepostojanje dugoročne strategije u poljoprivredi, nelikvidnost, nezaposlenost, ali i nepostojanje volje da se poljoprivredna mehanizacija proizvodi u zemlji, najvažniji su azlozi ovakvog stanja.

    Sekretar Udruženja za metalsku i elektro-industriju PKS Ljubiša Obradović je rekao da se 173 firme nalaze u restrukturiranju, ali da "dobrom delu preti stečaj pa posle i likvidacija". Obradović je naglasio da je proizvodnja traktora u Srbiji prošle godine  povećana za 19,54 odsto i da je iznosila 1.676 komada.  To je malo, rekao je, ako se zna da je, recimo, IMT nekad godišnje proizvodio 40.000  traktora, a sad samo oko 1.000.

    Profesor novosadskog Poljoprivrednog fakulteta Ratko Nikolić je naglasio da bi Srbija mogla iz sopstvene proizvodnje danas da podmiruje čak 80 odsto potreba u poljoprivrednoj mehanizaciji. To se odnosi, pre svega, na mala gazdinstva koja danas u proseku obrađuju oko 4,5 hektara, a kojih je u Srbiji čak 80 odsto. Po rečima Nikolića, zbog zastarele mehanizacije gubici u žetvi u Srbiji su godišnje pet odsto, dok je to u svetu najviše jedan odsto, objavljeno je na sajtu PKS.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE