Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li Davos ima problem sa rodnom ravnopravnošću?

    Da li u Davosu imaju problem sa rodnom ravnopravnošću pitanje je koje je na Svetskom ekonomskom forumu (SEF) postavila novinarka Reutersa Ema Tomson. Ona se osvrnula na višegodišnju praksu male zastupljenosti žena na ovom forumu.

    Od 2.500 svetskih lidera u oblasti politike i ekonomije, koji se trenutno nalaze na forumu u Davosu, svega 17 odsto su žene. Ovaj broj se nije promenio u odnosu na prošlu godinu, a od 2002. godine primećen je porast, žena učesnica ekonomskog foruma, od samo devet odsto.

    Situacija na SEF je nešto bolja ako se pogleda odnos sa 100 glavnih strateških partnera. Organizatori foruma su 2011. godine prilikom dodele pozivnica strateškim partnerima bar jednu od pet rezervisali za žene. Tako se procenat udvostručio i sada iznosi 18 odsto.

    „Nisam ljubitelj kvota i statistike, ali volim povoljan rezultat i uspeh. Kvote su poslednje sredstvo kojim se postiže cilj. Kompanije moraju da postave realne ciljeve i da budu odgovorne za njihovo ispunjavanje“, rekla je Bet Bruk potpredsednica za spoljnu politiku na svetskom nivou u „Ernst and Young“-u.

    Ona smatra i da Svetski ekonomski forum može da uradi mnogo više po ovom pitanju. Na primer, da među predavačima bude više žena i da se razbije sumorna slika muškaraca u tamnim odelima. Na panelima SEF učestvuje svega 22 procenta žena glasnogovornika.

    Bruk, koja se po Forbesovoj listi nalazi među 100 najmoćnijih žena na svetu, nije jedna od njih.

    Foto: www.guardian.co.uk

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE