Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poslodavci najavili neizvesnu 2013.

    Petina poslodavaca strahuje da će morati da smanji broj zaposlenih, više od polovine u najboljem slučaju neće otpuštati, dok svega četvrtina razmišlja o angažovanju pojačanja.

    Ovo su samo neki od rezultata ankete „Ipsos Strategic marketinga“ rađene u okviru istraživanja stavova privrede Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj. Čak 42 odsto preduzeća očekuje da će tokom ove godine imati manje prihode, pa će trećina smanjiti investicije. Kada je reč o procedurama koje ih vremenski najviše opterećuju, privrednici prst upiru u Poresku upravu, nadležne za građevinske dozvole, ali i PIO fond i Republički zavod za zdravstveno osiguranje.

    „Više vremena na administrativne poslove u odnosu na godinu pre, troši trećina preduzeća, a 43 odsto njih troši i više novca,“ objašnjava Predrag Kurčubić iz „Ipsos Strategic marketinga“.

    “ Samo jedna petina oseća manje administrativnih opterećenja. Važno je da napomenemo da smo ovu anketu radili u novembru. Kada se uporedi sa rezultatima iz septembra, došlo je do malog poboljšanja, jer je u međuvremenu počela reforma parafiskalnih nameta. Privrednici bolje ocenjuju institucije nego procedure, što znači da je problem u propisima.“

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE