Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Decenija čekanja na ortopedske proteze

    Pacijenti Kliničkog centra Kragujevac kojima treba ugradnja veštačkog kolena do ove intervencije mogu da dođu tek 2022. godine! A na spisku od 932 bolesnika, koliko ih čeka na ovu operaciju, ima i onih koji rezervišu za 2025. godinu.

    Prema zvaničnoj listi čekanja Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, na ugradnju ortopedskih proteza najduže se čeka u KC Kragujevac. Tako, pacijenti kojima treba da bude ugrađen bescementni kuk moraju da „razvuku“ strpljenje na četiri do deset godina. Na spisku ima 784 bolesnika. Nešto manje, njih 426, čeka na cementni kuk, a na red će doći, u zavisnosti od težine slučaja, u roku o dve do 10 godina.

    – Intenzivno radimo na sređivanju lista čekanja na ortopediji i kad to budemo završili tačno ćemo znati koliko ljudi čeka na ove intervencije – kaže Sanja Mirosavljević, portparol RFZO. – Pacijenti iz Kragujevca i okoline uglavnom su prijavljeni na više lista, čak i u Beogradu u nekoliko bolnica.

    Najviše pacijenata ima na Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“. Tako, na spisku za bescementni kuk, prema zvaničnom spisku Fonda, ima 1.416 osoba. Pacijenti kojima su ove intervencije zakazivane 2006. godine, sada su došli na red. Situacija je danas u ovoj ustanovi znatno promenjena, pa se za kuk čeka najduže godinu dana.

    – Radimo punom parom – ispričao nam je prof. dr Slobodan Slavković, direktor „Banjice“. – Koliko uradimo za mesec dana, toliko dobijemo novih pacijenata. Kukovi se čekaju oko pola godine, a kolena i do godinu i po dana. Godišnje kod nas bude obavljeno više od 2.000 operacija.

    Kada je reč o ugradnji proteze kolena, profesor Slavković kaže da se ova intervencija ne radi svuda u Srbiji, već samo u nekoliko ustanova. To je ujedno i jedan od razloga što se toliko čeka. Na spisku Fonda za ugradnju veštačkog kolena na „Banjici“ je 2.799 ljudi. Ima pacijenata koji su 2004. zakazani za ovu godinu, ali se stavljaju na spisak za sledeću.

    Čeka se i u Kliničkom centru Vojvodina. Ovde pacijenti u proseku na red stižu za šest meseci do godinu dana. Na listi RFZO, za bescementni kuk, u Novom Sadu čeka 108 osoba. Cementni kuk treba da dobije 101 pacijent, a veštačko koleno 15 bolesnika.

    – Situacija je pod kontrolom i čekanje je uglavnom od šest meseci do godinu dana – rekli su nam u KC Vojvodine. – Nešto duže čeka se na koleno, ali hitne operacije se rade uvek preko reda.

    Slična situacija je i u Zdravstvenom centru Užice, Kliničkom centru Niš, u VMA i u KCS.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE