Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BBC snima dokumentarac o pankerima u ex-Yu

    Kako piše Blic, ekipa televizije BBC dolazi krajem avgusta u Beograd da snimi dokumentarni film o jugoslovenskom panku i roku 80-ih i njihovom uticaju na rušenje komunizma u istočnoj Evropi.

    „Kontaktirao sam s producentom iz Londona koji radi dokumentarac „Uticaj panka u komunističkim državama“. Žele da snime film o pripadnicima ove kulturne grupe koja je formirala novi pogled na svet. U zemljama istočne Evrope pank je dobio sasvim novo obeležje. To je bio početak kulturne pobune koja je dovela do pada Berlinskog zida,“ priča Saša el Hamed, čija će producentska kuća pružiti tehničku podršku.

    Ozbiljnu ulogu u filmu imaće i „Električni orgazam“, jedna od najznačajnijih grupa 80-ih. Njen vođa Srđan Gojković Gile objašnjava da je Jugoslavija bila u drugačijoj situaciji od ostalih zemalja istično Evrope. On kaže da smo živeli u socijalizmu i, za razliku od ostatka onoga što su iz engleske perspektive zvali gvozdenom zavesom, „naša nije baš gvozdena, već od tankog, bušnog lima.“

    On podseća i da smo, pored ostalog, u radnjama mogli da kupimo sva licencna izdanja engleskih bendova i da smo išli smo ukorak sa svetskim muzičkim trendovima. “Rok nikada nije bio zabranjen kod nas. Bilo je mnogo više slobode, mnogo više rok grupa.“ kaže forntmen Električnog orgazma.

    Na pitanje kakav je uticaj pank imao na tadašnje društveno uređenje, vođa „Električnog orgazma“ objašnjava da je ta vrsta muzike usmerena protiv svih okova.

    „A društveno uređenje jeste bilo okov sa gvozdenom kuglom oko naših vratova. Borili smo se protiv autoriteta s kojim nema rasprave i protiv torture političkog sistema. Borili smo se za slobodu. O, kako to zvuči partizanski!, kaže Gile za Blic.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE