Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mario Monti: Sedam dana do apokalipse

    Italijanski premijer Mario Monti poručio je da će sudbina evrozone biti poznata za sedam dana i da postoji ozbiljna opasnost od „smrtonosne spirale“ koja bi ugrozila političku i ekonomsku budućnost Evrope.

    Monti je upozorio na „apokaliptični ishod“ u slučaju da razgovori koji će biti vođeni između čelnih ljudi četiri najjače evropske zemlje propadnu, prenosi britanski Guardian.

    Italijanski lider će sledeće nedelje razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsednikom Fransoom Olandom i španskim premijerom Marianom Rahojem u pokušaju da se započne put prema spasu evra i evrozone.

    Monti je rekao da lideri evrozone rade na planu koji će zaustaviti širenje dužničke krize, ali i zadovoljiti odbijanje Nemačke da sankcionira finansijsku neodgovornost.

    „Njegovo usvajanje bi bio znak da evrozona želi dalju integraciju“, kaže Monti i navodi da u minimalne uslove za pozitivni ishod spadaju uspostavljanje čvršće bankarske unije, sa centralizovanom kontrolom, kao i postojanje zajedničkog evropskog fonda koji bi služio kao garancija za ugrožene evropske ekonomije.

    „U slučaju da ne napravimo pravi dogovor i samit ne bude uspešan, pritisak špekulanata na pojedine zemlje bi bio sve jači, a najslabije zemlje bi bile drastično ugrožene“, rekao je Monti.

    On je dodao da špekulativni napadi ne bi bili fokusirani samo na one koji su se oglušili o uputstva EU, već i na zemlje kao što je Italija, za koju je rekao da poštuje pravila, ali vuče dugove iz prošlosti.

    „Veći dio Evrope bi se morao nositi sa sve većim kreditnim kamatama, što bi posredno uticalo na ekonomiju, a to je u suprotnosti s onim što je potrebno za rast“, rekao je Monti.

    Premijer Italije je dodao bi da u slučaju da pregovori propadnu, frustracija javnosti prema Evropi dodatno narasla.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE