Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Američka deca gojaznija, ali bez hipertenzije

    Na uzorku od 11.500 dece iz američke savezne države Lujzijane, koja su obuhvaćena analizom tokom 20 godina – između 1974. i 1993, utvrđeno je da je učestalost gojaznosti povećana sa šest na 17 odsto.
     
    Stopa gojaznosati kod američke dece se znatno povećala između sedamdesetih i devedesetih godina minulog veka, ali njihov krvni pritisak nije sledio taj trend, utvrdili su stručnjaci američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).
     
    Na uzorku od 11.500 dece iz američke savezne države Lujzijane, koja su obuhvaćena analizom tokom 20 godina – između 1974. i 1993, je utvrđeno da je učestalost gojaznosti povećana sa šest na 17 odsto, prenosi Reuters.
     
    Međutim, dok je 1974. povišen pritisak registrovan kod šest odsto dečaka i osam odsto devojčica obuhvaćenih analizom, dotle je 1993. od hipertenzije patilo samo četiri odsto dečaka i šest odsto devojčica.
     
    „Naravoučenije ovog istraživanja je da ne treba pretpostavljati da rast gojaznosti kod dece nužno dovodi do promene svih rizičnih faktora“, ističe Dejvid Fridman, istraživač odeljenja CDC za ishranu, fizičku aktivnost i gojaznost.
     
    To naravno ne znači da je dečija gojaznost neškodljiva, ako ništa drugo zbog toga što 75 odsto gojazne dece ostaje gojazno i u odraslom dobu, što povećava rizik obolevanja od šećerne bolesti, srčanih oboljenja i artritisa, napominje Fridman.
     
    Pretpostavlja se da razlog što učestalost hipertenzije nije pratila povećanje gojaznosti tokom navedenih dvadeset godina, možda ima veze sa poboljšanim načinom ishrane u ranom detinjstvu – na primer činjenicom da su se Amerikanke sve češće odlučivale da doje dece umesto da ih veštački hrane.
     
    Drugi mogući razlog je što su američka deca tokom tog perioda postajala i viša rastom, što izgleda da je od većeg uticaja na krvni pritisak nego kilaža.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE