Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zloupotreba analgetika među fudbalerima

    Medicinski tim FIFA zatražio je od lekara da naprave spisak lekova koje igrači uzimaju pre svake utakmice.
     
    Ranija istraživanja su pokazala da je obično reč o analgeticima, i antiinflamatornim lekovima.
     
    Međutim, rezultati istraživanja sa prvenstva u Južnoafričkoj Republici 2010. objavljena u Britanskom žurnalu sportske medicine, pokazuju viši nivo upotrebe negoikad ranije.
     
    Čak 39 odsto fudbalera uzimalo je lekove protiv bolova pre svake utakmice, a bilo je mnogo razlika u zavisnosti od reprezentacije za koju igraju.
     
    Timovi Severne i Južne Amerike imaju najveću registrovanu upotrebu analgetika, koju dr Dvorak smatra “zloupotrebom lekova”.
     
    Stručnjaci kažu da analgetici mogu biti naročito opasni u profesionalnom sportu, kakav je fudbal, jer bubrezi neprekidno vredno rade i postaju osetljiviji na oštećenja izazvana jakim lekovima.
     
    Takođe, sve više naučnika brine zbog njihovog efekta na srce, budući da antiinflamatorni lekovi mogu opteretiti kardio askularni sistem.
     
    Iako je očigledno da lekari neoprezno propisuju analgetike, ništa odgovorniji nisu ni fudbaleri. Njima je najvažnije da se posle neke povrede što je pre moguće vrate na teren.
     
    “Svet fudbal mora da se alarmira jer mladi ljudi imitiraju starije fudbalere. Dešavalo se da imamo slučajeve zloupotrebe antiinflamatornih lekova kod takmičara mlađih od 17 godina. To je po mom mišljenju još opasnije. Moramo da promenimo stav. To je i kulturološki fenomen zato što su lekovi tako lako dostupni”, kaže Dvorak.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE