Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Učenici nisu oboleli od tuberkuloze

    Učenici OŠ „Kralj Petar Prvi“ koji su inficirani bacilom tuberkuloze zdravi su i nisu zarazni, rekla je načelnik epidemiologije Gradskog Zavoda za bolesti pluća i tuberkulozu dr Radmila Ćurčić, poručivši da nema mesta panici.
     
    Nacionalna referentna laboratorija potvrdila je da je osmoro učenika OŠ „Kralj Petar Prvi“ inficirano bacilom tuberkuloze, ali da nisu oboleli, dok je bolesni učitelj zadržan na lečenju na Infektivnoj klinici.
     
    Ćurčić, koja je i pneumoftiziolog, navela je da će pored učenika koji su bili u kontaktu sa učiteljem obolelim od tuberkuloze biti pregledani i svi zaposleni u školi.
     
    Ona je kazala da se gotovo svake godine slična situacija desi u nekoj osnovnoj, srednjoj školi ili obdaništu i da će inficiranih bacilom tuberkuloze biti sve dok ima obolelih. „Slučaj OŠ ‘Kralj Petar Prvi’ je neuobičajen, jer nam je malo više vremena trebalo da dobijemo konačnu dijagnozu i za dve sedmice se stvorila panika“, navela je Ćurčić i podvukla da su deca koja su inficirana zdrava i da nisu zarazna.
     
    Prema njenim rečima, to samo znači da su oni bili u kontaktu sa bacilom tuberkuloze, a verovatnoća da će se neko od njih razboleti je jako mala – maksimalno 10 odsto i to do kraja njihovih života.
     
    I provera u školi u kojoj nema i nije bilo obolelih od tuberkuloze, kako je navela Ćurčić, pokazala bi da je određeni broj učenika inficiran, mada bi on bio manji nego u OŠ „Kralj Petar Prvi“. Ona je navela da se procenjuje da je u svetu trećina populacije inficirana, dok je u 2011. godine u Srbiji od tuberkuloze obolelo oko 1.400 ljudi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE