Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU nije dobila zahtev da „Južni tok“ bude evroprojekat

    Rusija za sada nije uputila zvaničan zahtev da gasovodu „Južni tok“ dodeli status evropskog projekta, kojim bi dobio izvesne olakšice u okviru trećeg energetskog paketa Evropske unije (EU), izjavila je predstavnica Evropske komisije (EK) Marlin Holcner.

    „Za sada Ruska Federacija nije uputila konkretan zahtev“, rekla je Holcner u Briselu, uz napomenu da takav zahtev ruski zvaničnici moraju da upute EK u pismenom obliku, izvestila je ruska agencija RIA Novosti.

    Aleksej Golubničij, zamenik generalnog direktora „Gasprom eksporta“, izvozne filijale ruskog holdinga, je rekao da proces oslobađanja gasovoda „Južni tok“ od propisa trećeg energetskog paketa EU može da traje četiri do osam godina, i da „Gasprom“ takav zahtev može da uputi, ali je jedini problem što je za „Južni tok“ to isuviše dugo vreme.

    Tzv. treći energetski paket koji je EU usvojila 2009. ima za cilj liberalizaciju tržišta struje i gasa u EU. Taj paket ima šest zakonodavnih akata, koji vertikalno integrisanim kompanijama ograničavaju pravo vlasništva i upravljanje transportnim maršrutama. EK na taj način pokušava da razdvoji prodaju i transport gasa, čime će se povećati konkurencija i smanjiti cena struje.

    Eksperti smatraju da EK na ovaj način pokušava da kontroliše tržište i primora ruski „Gasprom“ da sa dugoročnih ugovora za isporuke gasa pređe na spot prodaju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE