Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Eni“ prodaje državi 30 odsto gasovoda „Snam“

    Italijanska petrohemijska kompanija „Eni“ prodaje 30 procenta minus jednu akciju gasovodne mreže „Snam“ državnoj kompaniji „Casa Depositi e Prestiti“ (CDP) za 3,5 milijardi evra, a planira da kasnije proda i ostale akcije tog gasovoda u svom vlasništvu.

    Gasovod „Snam“ je procenjen na 3,47 evra za akciju, što predstavlja premiju od bezmalo 11 procenata na cenu na berzi u sredu i troprocentnu premiju na prosečnu cenu akcija u poslednjih 30 dana.

    Kupoprodajna taransakcija biće zatvorena do kraja godine.

    Prema zakonu, usvojenom prošle nedelje, „Eni“ koja poseduje 52,5 procenta „Snam“, dužna je da za godinu i po dana smanji taj udeo, kako bi bila stimulisana konkurencija na italijanskom tržištu gasa.

    U perspektivi, „Eni“ će prodati sve akcije „Snam“ u svom vlasništvu, pošto nije zaintersovana za manjinski udeo, izjavio je generalni direktor kompanije Paolo Skaroni, i dodao da su institucionalni investitori već pokazali interesovanje za ostatak akcija.
    Finansijski direktor Alesandro Bernini je dodao da bi „Eni“ mogao da proda akcije i individualnim investitorima u Italiji.

    CDP, u čijem je vlasništvu 26,4 odsto „Eni“, prodaće oko tri procenta kompanije, kako bi isplatio akcije „Snam“.

    „Eni“, koja je odlučila da od investitora otkupi oko 10 procenta svojih akcija, neće kupovati akcije CDP, rekao je generalni direktor Skaroni.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE