Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Moguća blokada računa KAP-u ukoliko ne plati dug

    Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Enriko Malerba izjavio je da će Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), ukoliko ne izmiri dogovoreni deo duga za utrošenu električnu energiju, biti dodatno smanjene isporuke struje, a u najgorem i blokiran račun fabrike.

    On je saopštio i da odluka o budućnosti KAP-a ne može biti isključivo na EPCG, već da bi odgovornost za to trebalo da preuzmu crnogorska Skupština i Vlada, jer bi eventualno zatvaranje ili smanjenje proizvodnje u fabrici predstavljalo veliki ekonomsko-socijalni udarac za Crnu Goru, javila je Mina.

    Malerba je na konferenciji za novinare ukazao na to da su u EPCG, pored dodatnog smanjenja isporuke električne energije KAP-u, spremni i da blokiraju račune kompanije i zaštite svoje interese.

    Na sastanku predstavnika KAP-a i EPCG, koji je u petak organizovan u Ministarstvu finansija, dogovoreno je da podgorička kompanija do kraja ove sedmice plati elektroenergetskoj kompaniji deo duga za potrošenu struju, od 3,2 miliona EUR. Iz EPCG su upozorili da će, ukoliko KAP ne uplati dogovoreni iznos, morati dodatno da redukuje potrošnju za 50 megavata.

    Sastanak je zakazan nakon što je napajanje KAP-a električnom energijom smanjeno za 30 megavata, zbog neplaćenih računa koji su dostigli 40 miliona EUR.

    U EPCG su, kako je naveo Malerba, svesni da se postojeća situacija negativno odražava na ekonomski sistem Crne Gore, ali i na poslovanje elektroenergetske kompanije.

    „Dug od 40 miliona EUR je izuzetno visok i izaziva veklike probleme u EPCG jer imamo poteškoća u isplati radnika i dobavljača“, rekao je Malerba i dodao da EPCG radi kako bi se pomoglo KAP-u da smanji dug i isplati deo dosadašnjih dugovanja.

    Malerba je, odgovarajući na pitanje novinara o mogućem izdvajanju pljevaljske Termoelektrane iz EPCG, naveo da su rađene duboke analize u vezi sa reorganizacijom u okviru elektroenergetske kompanije, kako bi se dobila jasna slika budućnosti KAP-a.

    „To je priča koja je vezana za Vladu i njene odluke u vezi sa budućnosti KAP-a. Samo nakon toga i u skladu sa tim odlukama, EPCG može da se organizuje“, kazao je Malerba.

    On je saopštio i da je začuđen informacijom koju je objavio Rojters, da je generalni direktor A2A, Renato Ravaneli, rekao da je italijanska kompanija tražila od crnogorske Vlade da dozvoli objavljivanje dogovora koji su zaključili jer nemaju šta da kriju.

    „Od početka tendera za prodaju dela akcija EPCG, na kojem je učestvovala A2A, kao i u periodu koji je sledio, sve je rađeno transaparentno“, poručio je Malerba.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE