Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rudnici kao izvor geotermalne energije

    Grupa naučnika sa kanadskog Univerziteta McGill sistemski je posmatrala načine prikupljanja toplote iz zatvorenih rudnika I  došla do saznanja da svaki kilometar rudnika krije potencijale proizvodnje 150 kW toplote što je jednako potrebama 5-10 kanadskih domaćinstava za vreme standardne potrošnje.
     
    Niz zajednica u Evropi i Kanadi već uspešno koristi geotermalnu energiju iz napuštenih rudnika, a konstatujući kako su ove metode već vrlo uspešne i strogo vezane uz lokaciju, tim sa McGilla nastojao je da razvije opšti model koji bi potom mogli da koriste inženjeri prilikom predviđanja geotermalnog energetskog potencijala drugih podzemnih rudnika.
     
    U radu koji je prihvaćen za objavljivanje od strane Časopisa za obnovljivu i održivu energiju Američkog instituta za fiziku, naučnici analiziraju protok toplote kroz poplavljene tunele. U takvim situacijama, topla voda iz rudnika može se pumpati na površinu kako bi se izvadila toplota te potom hladna voda vratila natrag u zemlju. Kako bi sistem bio održiv, toplotu je potrebno ukloniti brže nego što se ona može vratiti („napuniti“) iz okolnih stena. Ovaj model može se koristiti za analizu termalnog ponašanja rudnika u različitim scenarijima odvođenja topline.

    Seyed Ali Ghoreishi Madiseh, direktor projekta, izjavio je da napušteni rudnici zahtevaju stalno trajno praćenje i popravke. Geotermalno korištenje rudnika smanjiće ove troškove i pomoći rudarstvu da postane održivo.

     Prema procenama tima, oko milion Kanađana moglo bi imati koristi od korištenja geotermalne energije iz rudnika, dok se za gusto naseljene zemlje sa velikim brojem zatvorenih rudnika, kao što je to Velika Britanija, potencijal iskoristivosti višestruko povećava.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE