Vojni objekti čekaju novog gazdu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vojni objekti čekaju novog gazdu

  Oko milijardu evra vrednost je 470 vojnih kompleksa koji čekaju novog gazdu. Najveći deo viška vojne imovine Ministarstvo razmenilo sa opštinama za stanove.
   
  Civili će ubuduće koristiti domove vojske i kasarne u Čačku, Užicu, Subotici, Valjevu, Paraćinu… U ovim zdanjima sada će biti kulturni centri, bioskopi, bibilioteke ili javne uprave. To je, međutim, samo mali deo otuđene vojne imovine, jer na spisku za prodaju čeka još 470 kompleksa. Na kupca čekaju kasarne, ali i nekadašnji aerodromi, klubovi i komande vojske, zemljište, sportski centri… Među njima su i najvredniji objekti sa beogradskih i novosadskih adresa.
   
  Reč je o srušenoj zgradi Generalštaba, bivšem Vojnotehničkom institutu u Katanićevoj ulici, palati u Balkanskoj, kao i kompleksima u prestoničkim ulicama Cara Dušana, Đušinoj ili Ruzveltovoj. Njihova tržišna vrednost, zajedno sa ostalim nepokretnostima, procenjuje se na najmanje milijardu evra.

  Prodaja je posle više godina krenula brže, a 2011. je realizovano više od polovine poslova, kažu u Ministarstvu odbrane. Do danas je prodato 60 “prekobrojnih” vojnih kompleksa, na čemu je vojska zaradila oko 10 miliona evra. Kao naknadu za prenos prava svojine na opštine na osnovu ugovora sa Građevinskom direkcijom Srbije pribavljeno je 350 stanova.

  Najveći deo viška vojne imovine ustupljen je opštinama i gradovima u Srbiji upravo za stambeni prostor. To je učinjeno u Jagodini, Subotici, Vršcu, Gornjem Milanovcu. Stanove vojsci “dođe” i Grad Niš, kao naknadu za kasarnu “Bubanjski heroji” i deo kompleksa niškog aerodroma.

  Brža prodaja viškova vojne imovine stalni je zadatak koji je postavilo Ministartvo odbrane. Novac dobijen prodajom nepotrebnog imetka namenjen je rešavanju stambenog problema, ali i opremanju aktivnog sastava vojske. A na krov čeka gotovo 10.000 bivših i sadašnjih pripadnika vojske i članova njihovih porodica.

  Bržim stambenim zbrinjavanjem, koje zavisi od tempa prodaje nepotrebnih vojnih objekata, sistem odbrane bi uštedeo velike pare koje se izdvajaju za stambene troškove. Pripadnicima Vojske Srbije mesečno se izbroji 120.000 evra namenjenih plaćanju stana.
   
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE