Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Borovnica za dezinfekciju, prehladu i upalu desni

    Borovnica (Vaccinium myrtillus), uspeva u velikim šumama brdskog i planinskog područja. Lako se prepoznaje po ovalnim listovima kao i po okrugloj bobici, koja je prvo zelena, potom crvena i na kraju tamno ljubičasta. Od plodova borovnice, koji se beru od juna do avgusta, pripremaju se kolači, torte, džemovi, sokovi i vino.
     
    Preporučuje se upotreba ne samo plodova borovnice, već i njenih listova i korena. Čaj od lista borovnice poboljšava mokrenje, antiseptičan je i dobar za snižavanje nivoa šećera u krvi. Takođe je delotvoran protiv kašlja, povraćanja i dijareje. U spoljašnjoj primeni ovaj čaj je dobar za lečenje infekcija usta i gornjih disajnih puteva, kao i kod kožnih bolesti, čireva i opekotina. Korenje služi za dezinfekciju rana i njihovo brže zarastanje.
     
    Plodovi borovnice imaju vredne osobine. Njihov sok je bogat karotinom, i poboljšava vid. Istraživanja su pokazala da su borovnice odlične i za mozak. Njihov ekstrakt poboljšava ravnotežu, koordinaciju i pamćenje, čak i u slučajevima Alchajmerove bolesti.
     
    Borovnice, osim toga, deluju i osvežavajuće. Antidijabetična svojstva plodova su dragocena, a antiseptična i digestivna svostva naročito dolaze do izražaja kod crevnih viroza, posebno kod dece.
     
    Mnogima je ipak najvažnije to što su borovnice ukusne. Ove izrazito mirisne namirnice mogu da se konzumiraju same ili da se od njih naprave ukusne poslastice. Jedino na šta bu trebalo da se obrati pažnja jeste da se peru tek pred jelo ili upotrebu, jer će se u suprotnom na plodovima pojaviti plesan.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE