Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jagodinska naivna umetnost u Parizu

    U Parizu je u toku međunarodna izložba „Pokaži i reci“ (Histoire de voir), u okviru koje su izložene skulpture umetnika iz Jabučja kod Valjeva Dragiše Stanisavljevića, deo kolekcije Muzeja naivne i marginalne umetnosti, saopštilo je Ministarstvo kulture Srbije.


    U okviru međumuzejske saradnje Muzeja naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine i Galerije Fondacije Kartije u Parizu je 13. maja otvorena izložba sa delima 40 najznačajnijih autora – autodidakta iz celog sveta.

    Dela savremena po duhu predstavljaju svu lepotu arhetipa – umetnost urodjeničkih, seoskih i gradskih kultura širom sveta. Svežina invencije, lepota jednostavnosti u izrazu sa aromom lokalne kulture, samo su neke od osobina izloženih dela, navodi se u saopštenju.

    Dizajner izložbe je Alesandro Mendini, kustos izložbe Lijen Sakramone, a saradnik selekcije iz Srbije i autor teksta u monografiji povodom izložbe je Nina Krstić, direktor Muzeja naivne i marginalne umetnosti, istoričar umetnosti i muzejski savetnik.

    Izložene skulpture Stanisavljevića – Crni panter (iz 1975. godine) i Zmija i riba (1980) deo su bogate kolekcije jedinstvenog muzeja u Jagodini.

    Pariska publika će ovu reprezentativnu izložbu moći da vidi do 30. septembra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE