Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Roman „Sandalovo drvo“ o ratom razorenoj Indiji

    Bogatoj biblioteci knjiga koje govore o Indiji i njenim žiteljima od drevnih vremena do naših dana može da se priključi roman američke književnice El Njumark „Sandalovo drvo“ u izdanju „Evro-Đuntija“.
     
    Za prvi susret sa El Njumark (1946-2011), koja je inače bila veoma popularna književnica žanrovskih romana, smeštenih u egzotične krajeve i razne istorijske periode, srpski izdavač je odabrao roman koji se pojavio u SAD dva meseca pre njene smrti. Ona je inspiraciju za svoje knjige nalazila u mestima koja je posećivala sa mužem lekarom i tako ju je i put odveo do Indije koja je ostavila dubok utisak na nju. Istražujući noviju istoriju Indije, El Njumark se zainteresovala za period posle Drugog svetskog rata kada je Velika Britanija bila primorana da se povuče kao kolonijalni gospodar, ali je zemlju prepustila ratovima „oko podele“ između pripadnika dve vere: islama i hinduizma koji još ni posle 65 godina nisu završeni. El Njumark nije želela da napiše samo atraktivni putopis kroz prelepe krajeve, da opiše egzotične bazare, njihove mirise i boje već da dočara zemlju podela, predrasuda, skrivene mržnje…
     
    Da bi ispričala priču o zemlji koja tek izlazi iz viševekovne kolonijalne vladavine Engleza, spisateljica je odabrala da prati životnu priču američkog bračnog para Martina i Evi, antropologa i književnice koji su 1947. stigli u Indiji sa zadatkom da Martin proučava promene u društvu do kojih dolazi u času kada Indija dobija nezavisnost. Njih dvoje prolaze kroz tešku bračnu krizu jer su tokom ratnih godina bili razdvojeni i uprkos činjenici da imaju dete ne mogu da se naviknu da ponovo žive zajedno. U kući koju su iznajmili u podnožju Himalaja Evi nalazi prepisku nekadašnjih vlasnika dveju mladih Engleskinja koje su u njoj živele 1857. godine tokom jedne od velikih pobuna Indusa portiv kolonijalnih vlasti. Tako roman dobija još jedan narativni tok i život Evi se ukršta sa životima njenih prethodnica, dok traga za nastavkom njihove životne priče podstaknuta onim što je saznala iz pisama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE