Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Još 140.000 Beograđana bez izabranog lekara

    Da bi dobili „markicu“ u zdravstvenoj knjižici građani će, osim plaćenog doprinosa za zdravstveno osiguranje, od juna morati da se izjasne i za izabranog lekara. Doktora opšte prakse, ginekologa, stomatologa i pedijatra građani imaju pravo, ali i obavezu, da izaberu u domu zdravlja u kojem žele da se leče.
     
    Imena lekara koje pacijenti mogu „birati“ istaknuta su na oglasnim tablama u službama opšte medicine, pedijatrije, ginekologije i stomatologije u domovima zdravlja. U izjavi koju će potpisati trebalo bi da navedu svoje osnovne podatke i ime lekara za kojeg su se opredelili.
     
    U Beogradu je od 1.589.924 osiguranika, čak 91 odsto izabrao bar jednog lekara. Prema poslednjim podacima RZZO, među beogradskim domovima zdravlja najažurniji su bili pacijenti na Starom gradu, Savskom vencu, Vračaru, Voždovcu i Paliluli.
     
    Direktorka Doma zdravlja „Dr Milutin Ivković“ dr Slavica Kalezić Milošević, zadovoljna je što se do sada 145.822 ljudi opredelilo za lekare u ovoj zdravstvenoj ustanovi i napominje da je to čak 86 odsto od ukupnog broja osiguranika u opštini. Maja Todorović, direktorka DZ „Obrenovac“, kaže da se od oko 74.000 stanovnika ove opštine njih 69.000 odlučilo ko će ih lečiti.
     
    Korisnici koji nisu zadovoljni radom izabranog lekara mogu ga, bez obrazloženja, promeniti krajem decembra. Ko se predomisli kasnije, tokom godine, mora da napiše molbu direktoru ustanove i da obrazloži zašto želi da ga leči neko drugi, a ne izabrani lekar.
     
    Lekara je moguće promeniti najranije šest meseci posle prethodnog biranja. Najčešći razlog promene doktora je preseljenje. U tom slučaju piše se zahtev za promenu i daje adresa gde karton treba prebaciti. Transfer kartona je posao zaposlenih u domu zdravlja i ne daje se pacijentu u ruke da ga prenosi. Nesporazum sa lekarom, ako je doktor odsutan duže od šest meseci, ako pacijent menja prebivalište, ako izabranom lekaru prestane radni odnos, neki su od opravdanih razloga za promenu doktora.
     
    Direktorka DZ „Novi Beograd“ dr Božica Novaković, kaže da oni dozvoljavaju pacijentima da se tokom cele godine, bez obrazloženja, odluče za nekog drugog lekara.
     
    – Mi smo tu zbog pacijenata i davno smo shvatili da je mnogo bolje da im učinimo i da promene doktora, nego da budu nezadovoljni i da se stalno žale – smatra dr Novaković. – Zato mogu da se predomisle tokom cele godine.
     
    Ukoliko se pacijent ne javi godinu dana pošto se opredelio, ugovor sa izabranim lekarom se automatski produžava i to znači da ga i dalje prati i leči.
     
    Gradski zavod za javno zdravlje poslednjih nekoliko godina sprovodi anketu u kojoj pacijenti ocenjuju kvalitet rada izabranih lekara u prestoničkim domovima zdravlja. Poslednje ocene doktori su dobili početkom godine, kada su korisnici vrednovali njihov rad „četvorkom“ što potvrđuje da su uglavnom zadovoljni ljudima koji ih leče. Najviše primedbi je bilo da se predugo čeka u ordinacijama, iako se pregledi zakazuju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE