Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prolećna setva u punom jeku

    Prolećna setva u BiH trenutno je u punom jeku, jer su vremenske prilike poslednjih dana gotovo idealne za ove poljoprivredne radove, pa bi setva mogla biti završena za desetak dana.


    Iako je morala biti prolongirana za nekoliko dana, zbog obilnih kiša koje su onemogućile zasejavanje oranica, prolećna setva, u kojoj će biti zasejano najviše kukuruza, neće zakasniti.

    Isto tako poljoprivrednici poručuju da bi i prinos trebalo da bude dobar samo ako bude kišnih dana u maju.

    Vladimir Usorac, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS, rekao je da setvu dobro sprovode nakon kišnog perioda, te da bi ako ovako lepo vreme potraje, moglo da bude  završena za desetak dana.

    „Plan prolećne setve će biti ispunjen, ako nas ovakvo vreme posluži, a treba reći i da je poljoprivrednicima podeljeno regresirano đubrivo“, rekao je Usorac i dodao da će 90 odsto površina u prolećnoj setvi biti zasejano kukuruzom, a da je ostalo pod sojom, krmnim biljem i drugim poljoprivrednim kulturama.

    Kako je kazao Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika u BiH, prolećna setva je sada u punom jeku u FBiH, nakon dugog kišnog perioda koji je onemogućio setvu. On je naveo da je sada vreme idealno za setvu, te da rokovi još nisu probijeni, jer je tek početak maja.

    „Ako bude kišnih dana u maju, možemo očekivati dobar urod jesenjih kultura, ali i dobar start prolećnih kultura“, rekao je Jeleč. On je dodao da u FBiH nema podrške u smislu jeftinijeg goriva, regresiranog đubriva, niti semenskog materijala kao u RS, što, kako je kazao, stvara velike probleme tamošnjim poljoprivrednim proizvođačima.

    Prema njegovim rečima, kukuruz je najraširenija proljetna kultura na prostoru cele BiH, tako da je i ove godine zasejano najviše. On je ponovio da bi na području FBiH trebalo da bude zasejano oko 60.000 hektara oranica, ali da ne postoje egzaktni podaci, jer nadležni ne prave planove pre setve.

    Podsećamo da su pre početka ovogodišnje prolećne setve, poljoprivrednici u BiH najavljivali da će zasejati oko 160.000 hektara obradivih površina. Prema njihovim planovima za ovu godinu najviše površina, gotovo 90 odsto, trebalo bi da bude zasejano kukuruzom, a ostalo drugim kulturama, poput pšenice, uljarica i ostalog.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE