Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ukinute restrikcije izvoza indijskog pamuka

    Indija je okončala restrikcije izvoza pamuka, samo šest nedelja pošto ih je uvela, ublažavajući prethodnu totalnu zabranu eksporta na ovom sektoru, saopšteno je u Nju Delhiju.


    U Indiji, drugom najvećem proizvođaču pamuka na svetu, početkom marta je zabranjen svaki izvoz te sirovine, a takva odluka je pravdana nastojanjem da bude obezbeđen pamuk za domaće predionice, prenela je francuska novinska agencija AFP.

    Veliko negodovanje uzgajivača pamuka je, međutim, primoralo vlasti da samo posle nedelju dana ublaže zabranu, tako što je dozvoljen izvoz prethodno registrovanih partija, ali nije bila dozvoljena registracija novih količina namenjenih stranom tržištu. Sada je i ta restrikcija ukinuta.

    Hirovita politika na sektoru pamuka se poslednjih godina ističe kao jedan od primera neadekvatnih odluka vlade i loše komunikacije među organima vlasti.

    Kada je 5. marta uvedena zabrana izvoza pamuka, ministar poljoprivrede Šarad Pavar je izjavio da o njoj prethodno nije ništa znao.

    Mnogi stručnjaci, inače, ističu da je izvoz pamuka iz Indije od početka godine premašio zvanične procene i da postoji potreba stvaranja tamponskih zaliha te sirovine.

    Prema zvaničnim podacima, u prvih pet mjeseci sezone 2011/12. (zaključno s februarom), Indijci su izvezli rekordnih 9,5 miliona bala pamuka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE