Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lakši promet i niže cene hrane u regionu

    Niz sporazuma o ukidanju necarinskih barijera u prometu hranom koje je Srbija proteklih meseci potpisala sa susednim zemljama olakšaće procedure, ubrzati protok robe i sniziti troškove, što će dovesti i do pojeftinjenja u maloprodaji, objavljeno je u najnovijem broju „Agrobiznis“ magazina.

    Poslednja zemlja sa kojom je Srbija prošle sedmice potpisala sporazum o veterinarskoj saradnji je Albanija, a pre toga slični ugovori potpisani su i sa Makedonijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom (BiH).

    Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović istakao je da na taj način regionalni sporazum o slobodnoj trgovini zemalja CEFTA počinje da se primenjuje „u punoj snazi“.

    On je kazao da je potpisivanjem tih sporazuma načinjen značajan korak u uspostavljanju novog načina trgovine između zemalja u regionu, jer ćemo se „ubuduće suočavati sa manje nevolja i nepotrebnih formalnosti kada je reč o trgovini hranom“.

    „Ovi sporazumi predstavljaju i veliki podsticaj za naše privrede, jer priznajemo jedni drugima laboratorijske nalaze akreditovanih laboratorija“, naveo je Petrović.

    On je rekao i da je uklanjanje necarinskih barijera od posebnog značaja za mala i srednja preduzeća, jer velike kompanije uvek nađu način kako da posluju.

    Direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede Drago Cvijanović ocenio je da će ovi sporazumi doprineti još većoj liberalizaciji protoka robe između njihovih potpisnica.

    „Srbija je u odnosu na BiH, Crnu Goru i Makedoniju već u suficitu, a sa ovim sporazumima stvara se šansa za još veći izvoz i bolji plasman naše robe na tim tržištima“, ukazao je on.

    Svaki sporazum usmeren na olakšavanje izvozno-uvozne procedure je dobro došao za kompaniju „PepsiCo“, koja ima fabrike i u Srbiji i u BiH, izjavio je direktor korporativnih poslova i komunikacija za zapadni Balkan kompanije Danilo Drobnjak

    „S obzirom na to da smo najveći otkupljivači industrijskog krompira, kako u Srbiji tako i u BiH, promet ove za nas jedne od osnovnih sirovina, između dve države se obavlja u kontinuitetu“, naveo je on.

    Drobnjak je kazao da „smo svedoci da se radi dupli posao“, navodeći kao primer da se fito-sanitarne analize pri izvozu iz Srbije u BiH rade i u Srbiji i u BiH.

    „Dakle, iako ovde dobijemo ispravan fito-sertifikat, analize se moraju raditi i u BiH. Jasno je da ovo usporava promet robe, usporava proizvodnju i samim tim i korist kako za kompanije tako i za državu i nije u skladu sa veoma često zahtevnom dinamikom proizvodnje za izvoz, koju dosadašnje paralelne procedure često ne mogu da isprate“, upozorio je on.

    Prema rečima Drobnjaka, ukoliko sporazumi doprinesu i omoguće skraćenje birokratskih procedura i primenu ove prakse na terenu, svakako da je to u skladu sa potrebama savremenog poslovanja i samim tim u interesu privreda u regionu.

    „Imajući sve ovo u vidu, pozdravljamo svaku vrstu ovakvih i sličnih sporazuma usmerenih na uklanjanje necarinskih barijera“, naglasio je on.

    Drobnjak je dodao da je takođe važno da relevantne institucije učine sve kako bi i praktična primena sporazuma stupila na snagu što je moguće pre, bez odlaganja, a „u interesu nesumnjivog pozitivnog uticaja na privrede zemalja potpisnica“.

    Da praktična primena sporazuma treba da počne što pre, slaže se i izvršni direktor prodaje u „Svislajonu“ Goran Ðerić.

    „Početak primene ovih sporazuma omogućiće da se roba više neće zadržavati na carini, niti će biti vršeno nikakvo uzorkovanje, jer će dokumenti koje izdaju odgovarajuće službe u Srbiji biti prihvaćeni od strane zemalja sa kojima imamo potpisane sporazume“, ukazao je on, istakavši da će samim tim procedura biti pojednostavljena, ceo postupak ubrzan, a troškovi niži.

    I Milivoje Chosić iz kompanije „Interkomerc“ naglašava da će sporazumi potpisani sa BiH biti od velike pomoći u njihovom poslovanju, s obzirom na to da i ova kompanija radi u dva pravca, uvoz i izvoz.

    „Umesto da za uvoz “Tuzlanske soli“ plaćamo analize, sada će se u Srbiji priznavati analize koje su rađene u BiH. To će ne samo pojeftiniti naše poslovanje, nego i skratiti procedure i ubrzati protok robe. Na dobitku će biti i krajnji potrošači koji će zahvaljujući ovim sporazumima na rafovima imati jeftinije proizvode“, zaključio je Chosić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE