Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cena nafte stagnira u iščekivanju pregovora sa Iranom

    Sirovom naftom se jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku trguje po ceni od nešto ispod 103 dolara za barel, u iščekivanju pregovora sa Iranom ovog vikenda oko nuklearnog programa te zemlje.

    Cena americke „lake“ nafte za terminsku isporuku u maju je na Njujorškoj robnoj berzi neznatno pala na 102,68 dolara za barel, nakon jučerašnjeg rasta od 1,68 dolara, dok je evropska „brent“ nafta na Medunarodnoj berzi petroleja u Londonu takođe neznatno pojeftinila na 120,15 dolara za barel, prenela je agencija AP.

    Najvažnija energetska sirovina je danas značajno skuplja u odnosu na nivo od 75 dolara iz oktobra zbog zabrinutosti ulagača da bi vojni napad Izraela ili SAD na nuklearna postrojenja u Iranu mogao da poremeti globalno snabdevanje „tečnom zlatom“.

    Cena nafte je, međutim, do danas pojeftinila sa 110 dolara za barel iz prošlog meseca zbog optimizma da bi sastanak između Irana sa jedne strane i SAD, Francuske, Britanije, Rusije, Kine i Nemačke sa druge, koji počinje sutra u Turskoj, mogao da rezultuje popuštanjem tenzija.

    „Ako pregovori budu uspešni i bude postignut neki prihvatljiv kompromis, tržište energenata će odahnuti, a cene pasti“, izjavio je analitičar konsultantske firme „NUS konsalting“, Ričard Sultanijan, koji procenjuje da je strepnja da će iranski izvoz nafte biti smanjen zbog vojnog sukoba ili pooštrenja sankcija uzrokovala poskupljenje te sirovine za oko 15 dolara.

    Analitičari su najviše zabrinuti da Iran, drugi po veličini proizvođač u okviru Organizacije zemalja izvoznica nafte, neće pristati na kompromis oko svog nuklearnog programa i da će Izrael pokrenuti preventivni napad protiv zvaničnog Teherana.

    Američka investiciona banka „Meril Linč“ procenjuje da bi veći poremećaj u isporuci iranske nafte mogao da uzrokuje rast cene „brent“ nafte za čak 40 dolara po barelu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE