Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Agencije uteruju dugove

    Firme više ne mogu da otkupljuju dugove građana od banaka, pošto im to brani zakon, ali i dalje mogu da pozivaju te iste građane i zahtevaju od njih da svoj dug namire. U ovom slučaju banke su te koje propisuju pod kojim uslovima se vraća dospeli dug, a ne agencije i firme koje se bave otkupom i naplatom potraživanja.

    – Jedno je kad smo posrednik između banke i klijenta, a drugo je kad otkupljujemo potraživanja – kaže, za „Novosti“, Irina Lada, direktor firme „EOS matriks“, koja posluje u 27 zemalja. – Naši klijenti su preduzeća, telekomunikacione kompanije, banke, lizing kuće, dok se kao dužnici javljaju i građani i pravna lica. Od decembra prošle godine, ne otkupljujemo dugove građana, već smo samo posrednik koji radi u ime naših klijenata. Ali još uvek smo vlasnici potraživanja od građana koja smo otkupili pre ovog zakona.

    To, praktično, znači da dužnici koji uveliko kasne s namirivanjem svojih rata ili računa za, na primer, mobilni telefon, ne treba da budu iznenađeni pozivom, pismom, mejlom ili SMS-om iz firme poput ove, koje se bave otkupom i naplatom potraživanja. Nije novost ni da se pojedini građani žale na uznemiravajuće pozive koje dobijaju iz raznih agencija za naplatu potraživanja.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE