Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Austrija zemlja partner 79. poljoprivrednog sajma

    Ovogodišnji Međunarodni poljoprivredni sajam obeležiće nastup kompanija iz Austrije, koja je zemlja partner 79. najveće sajamske priredbe iz oblasti poljoprivrede u regionu, izjavio je direktor Novosadskog sajma Goran Vasić.

    Vasić je na konferenciji za novinare rekao da će austrijske kompanije tokom sajma promovisati dostignuća iz oblasti organske poljoprivrede, obnovljivih izvora energije, poljoprivrednih tehnologija i stočarske proizvodnje.

    „Uz edukaciju poljoprivrednika, ključni segment nastupa biće posvećen predstavljanju potencijala za saradnju na zajedničkim projektima u okviru Dunavske strategije“, rekao je Vasić i najavio da će prvog dana sajma biti potpisan ugovor o saradnji kompanija iz Austrije i Srbije.

    Trgovinski savetnik u Ambasadi Austrije u Srbiji Andreas Hajdentaler, rekao je da će tog dana biti ozvaničeno partnerstvo jedne kompanije iz Austrije i Srbije, ne želeći da iznosi više detalja o tome.

    On je izrazio očekivanje da će poljoprivredni sajam doprineti još boljoj saradnji dve zemlje u oblasti poljoprivrede i povećanju trgovinske razmene između Austrije i Srbije.

    Kako je najavljeno, austrijsko ministarstvo poljoprivrede, Trgovinsko odeljenje pri Ambasadi Austrije i Austrijski poljoprivredni klaster AAC, organizovaće od 14. do 17. maja stručne seminare.

    Prvog dana sajma, 12. maja, u Kongresnom centru biće održan biznis-forum o ekologiji, na kojem je planiran dolazak predstavnika Evropske komisije.

    Pored najavljenih seminara i stručnih dešavanja, posebna pažnja biće posvećena austrijskoj kulturi organizacijom niza dešavanja u Novom Sadu, koncerata mladih muzičara i izložbama skulptura izrađenih od starih delova poljoprivrednih mašina.

    Prema podacima Privredne komore Srbije za 2011. godinu, po ostvarenom izvozu Srbije Austrija je na 10. mestu, a na osmom mestu po ostvarenom uvozu u Srbiju.

    Iako robna razmena predstavlja dominantan vid saradnje sa Austrijom i iz godine u godinu beleži konstantan rast, ona i dalje ne odgovara potrebama tržišta dveju zemalja i karakteriše je deficit na srpskoj strani.

    Od 2000. do 2011. Austrija je ukupno investirala oko 2,8 milijardi evra u Srbiju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE