Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nafta oko 102 dolara zbog loših podataka iz privrede SAD

    Sirovom naftom se jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku trguje po ceni od oko 102 dolara za barel, pri čemu su slabi podaci o zapošljavanju u SAD u martu povećali izglede da će tražnja „tečnog zlata“ u toj najvećoj svetskoj privredi ostati slaba.

    Cena americke „lake“ nafte za terminsku isporuku u maju je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 18 centi na 102,28 dolara za barel, dok je u isto vreme evropska „brent“ nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 30 centi na 122,37 dolara za barel, prenela je agencija AP.

    Broj zaposlenih u SAD je prošlog meseca povećan za samo 120.000, što je upola manje u odnosu na svaki od prethodna tri meseca i manje nego što su očekivali analitičari.

    Najvažnija energetska sirovina je poskupela sa nivoa od samo 75 dolara za barel iz oktobra na iznad 110 dolara za barel prošlog meseca, zahvaljujući pokazateljima da će oporavak američke privrede pre ili kasnije rezultovati rastom tražnje nafte.

    Trgovci će takođe pratiti tok pregovora između Irana i svetskih sila oko nuklearnog programa zvaničnog Teherana, koji treba da počnu u subotu u Istanbulu. Usled strepnji da bi napad Izraela ili SAD na nuklearna postrojenja u Iranu mogao da poremeti globalno snabdevanje naftom, cena te sirovine je poslednjih meseci značajno porasla, a analitičari očekuju da će dodatno poskupeti u slučaju da pregovori propadnu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE