Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Agronomi – savetodavci ispunili očekivanja

    Posle nekoliko meseci rada na terenu stigle su i prve ocene za agronome – savetodavce. Od 1.600 angažovanih, njih 870 već je ostvarilo pozitivne rezultate na terenu, zbog čega su i nagradjeni bonusom na platu. Da bi savetodavac bio uspešan neophodno je da poljoprivrednik prihvati njegove predloge i da zajedno poboljšaju proizvodnju.
     
    Poljoprivrednici koriste svaki trenutak da na pravi način odrade prolećnu setvu i prihrane jesenje useve. Poljoprivrednik iz Karavukova Miodrag Milenković objašnjava da zbog toga nema mnogo vremena da prikuplja papire za subvencije. Pomoć savetodavaca mu je dobrodošla. „Sada je trebalo uvek da idem za bilo koje rešenje u trezor, sad su ljudi tu, kad mi nešto treba, ja im kažem, oni mi to spreme, ja dodjem, potpišem, uzmem „, priča Milenković. Njegov komšija, Miodrag Mitić kaže da su za poljoprivrednika važni i drugi saveti, recimo, o izboru zaštitnih sredstava. „Kad ode u trgovinu ili poljoprivrednu apoteku, onaj će mu ponuditi ono što ima, bez ljutnje to je trgovina, nisi pripremljen, ne tražiš ono što ti treba, ti ne možeš da očekuješ prinos“, kaže Mitić.
     
    Asistenti savetodavaca koji već nekoliko meseci pomažu poljoprivrednicima, kažu da im se proizvodjači sve češće javljaju. Savetodavac Poljopirvredne stručne službe u Somboru Aleksandra Kostić kaže da poljoprivrednike zanima izbor hibrida za prolećnu setvu, zatim izbor pesticida, momenat primene, a da su kada je reč o stočarskoj proizvodnji, česta pitanja za ishranu stoke, konverziji hrane, a trenutno je bitna selekcija i umatičenja grla. „Često su pitanja vezano za Crvenku, zašto ne postoji otkupna stanica za mleko i da li taj problem može da se reši. Vezano za licitaciju zemljišta, zašto mali proizvodjači, oni finansijski ne mogu da pariraju velikim proizvodjačima, oni su u podredjenom položaju, da li to može i na koji način da se reši „, kaže savetodavac Poljoprivredne stručne službe u Vrbasu Slobodanka Ljumović.
     
    Proizvodjači se raspituju i za kredite, obnovu gazdinstva, uzorkovanje zemljišta. Zahvaljujući preporukama, Branislav Zeljković iz Crvenke će ove godine uštedeti na djubrivu.“Ove godine sam u jesen opet uradio analizu i na osnovu te analize i razgovora sa Slobodankom sam došao u situaciju da bacim nešto manje veštačkog djubriva nego što sam ga bacao do sada“, kaže Zeljković.
     
    Petar Bodrožić nada se većem prinosu. „Preporučio mi je da podrijem zemlju, jer godinama se ore na istu dubinu, tako da je nastao djon, sa podrivanjem zemlje dobijemo protočnost vlage, to sam saznao od savetodavca, to ću iskoristiti“, kaže Bodrožić.
     
    Savetodavac je zadužen za 150 do 200 poljoprivrednih gazdinstva. U početku su, kažu, neki proizvodjači bili nepoverljivi prema njima, ali su ih u medjuvremenu prihvatili. To znači da su poljoprivrednici spremni da unaprede svoju proizvodnju, da primene nova znanja i uvedu nove tehnologije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE