Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Privrednici traže izmene u zakonima

    Proizvođači dijetetskih namirnica traže da se menja Zakon o bezbednosti hrane i prateća akta, odnosno  pravilnici,  kako bi dobijali potrebne sertikate koje traže strani kupci


    Te izmene će, smatraju privrednici, da doprinesu rastu proizvodnje, a samim tim i povećanju izvoza koji je veoma bitan za srpsku privredu. Ovo je između ostalog konstatovano na sednici Grupacije dijetetskih namirnica i dečije hrane Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu privredne komore Srbije (PKS). Privrednici iz ove delatnosti od asocijacije privrede, PKS, očekuju da njihove zahteve prezentira Vladi Srbije, odnosno nadležnim ministarstvima, kako bi se oni za opšte dobro realizovali i dokazali u praksi.
     
    Savetnik u Udruženju za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu PKS Saška Biorčević, kaže da je potrebno formirati i agenciju za bezbednost hrane i nacionalnu laboratoriju za hranu. Ovakve institucije su potrebne, pre svega, zbog toga što bi proizvođačima koji imaju artikle za izvoz mogle da daju i odgovarajuće sertifikate. To bi rešilo i niz problema u ovoj oblasti, uticalo bi na povećanje proizvodnje i izvoza. Zbog povećanja izvoza proizvođači zahtevaju brže dobijanje neophodnih dozvola koje su potrebne, pa se zato preporučuje da se učine napori na boljoj i konkretnijoj saradnji nadležnih ministarstava u ovoj oblasti, a to su Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo trgovine i poljoprivrede.

    Direktor firme Impamil Radmila Bućan je naglasila da su prilikom izvoza potrebni određeni certifikati koje danas nijedna institucija u Srbiji neizdaje. To su Helta i Free Frisale. To su sertifikati koje traže sve zemlje prilikom uvoza dijetetskih namirnica. Pošto su naši proizvodi kvalitetni i konkurentni sa onima koji se proizvode u okolnim zemljama, mogućnosti da dobijamo ove sertifiakte, koje traže zemlje uvoznice značajno će uticati na povećanje proizvodnje i izvoza.

    Da ima problema prilikom dobijanja potrebne dokumentacije za izvoz potvrdio je i dr Zoran Vučić iz Ministarstva zdravlja Vlade Srbije, koji je istakao da to onda i usporava obavljanje poslova, pre svega, prilikom izvoza.
    Proizvođači dijetetske hrane su ukazali i na probleme prilikom kupovine sirovina, jer se one moraju odmah i to avansno plaćati, dok se gotovi proizvodi naplate tek 150 dana nakon prodaje. Oni su posebno istakli da su proizvodi iz naših fabrika kvalitetni i jeftiniji od uvoznih, uz naglasak da nemaju ni izvozne subvencije.Sekretar Udruženja za poljoprivredu prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu PKS Željko Brozović je naglasio da bi postojanje potrebnih sertifikata, koji prate robu prilikom izvoza, uticalo na rast proizvodnje i izvoza ovih artikala iz Srbije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE