Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dragocena arhiva o Titaniku na netu

    Više od 200.000 dokumenata o „Titaniku“ postalo je od danas dostupno na Internetu.
     
    Kako javlja agencija AFP, zbirku je, povodom 100-godošnjice od potonuća čuvenog broda, postavio britanski vebsajt za istraživanje porodičnog stabla Ancestry.co.uk

    Među dokumentima su lista putnika, kao i testamenti Edvarda Smita, kapetana broda i američkih tajkuna Bendžamina Gugenhajma i Džona Džejkoba Astora. Oni su bili među 1.500 putnika i članova posade koji su poginuli kada je brod u noći 15. aprila 1912. godine, tokom svoje prve plovidbe, udario u ledeni breg i potonuo. 

    Zbirka sadrži i više od 300 dosijea patologa, izveštaja o 328 tela pronađenih u moru, kao i fotografije nadgrobnih spomenika 121 putnika broda. Banka podataka, koja će moći da se konsultuje besplatno do 31. maja, sadrži, takođe, listu putnika sa „Karpatije“, broda koji je priskočio u pomoć „Titaniku“ i spasio oko 700 putnika. 

    „Mnoge porodice su generacijama slušale kako je neki njihov predak možda bio na ‘Titaniku’. Zaista nam je drago što možemo da pružimo pristup ovim dragocenim dokumentima i time omogućimo mnogima da otkriju priču o tragičnom putovanju svog pretka“, kazala je predstavnica sajta Mirijam Silverman. 

    Godišnjica potonuća „Titanika“ obeležava se raznim manifestacijama – projekcijom u 3D tehnici filmske epopeje Džejmsa Kamerona iz 1997, emitovanjem britanske televizijske drame u 86 zemalja i nizom novih knjiga i muzike. 

    Putnički brod sa potomcima nekih od žrtava pomorske tragedije zaplovio je u subotu iz Sauthemptona trasom „Titanika“. Prema zvaničnoj britanskoj istrazi iz 1912, sa „Titanika“ je uspelo da se spasi 711 putnika. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE