Posledice trovanja duge deceniju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posledice trovanja duge deceniju

  Ako vam se ikada desilo da se ozbiljno otrujete hranom, zapamtite: klice, koje su ga uzrokovale, mogu ostaviti dugotrajne posledice koje u nekim slučajevima traju i po deceniju.
   
  Četrnaestogodišnja devojčica je više od deset godina imala bolove u zglobovima. Doktori su na kraju dijagnostikovali artritis uzrokovan trovanjem salmonelom koje je devojčica imala čak deceniju pre. 

  Trovanje hranom ne mora biti toliko drastično da osoba bude hospitalizovana. To mogu biti i kratkotrajni simptomi poput povraćanja, dijareje i povišene temperature. 

  Kao posledice infekcija izazvanih salmonelom i šigelom javljaju se reaktivni artritis, problemi sa urinarnim traktom i oštećenja očiju posle. Giljen-Bareov sindrom, hronična upala creva posle infekcije kampilobakterijom (Campylobacter). 

  Nakon infekcije posebne vrste ešerihije koli (O157:H7) može se javiti dijabetes i otkazivanje bubrega. Ovi organizmi su vrlo česti i mogu se javiti u mesu, mleku, jajima, morskoj hrani, voću i povrću pa čak i obrađenoj hrani.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE