Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    CG: Ako RAE odobri struja skuplja 25 odsto

    Ukoliko RAE prihvati zahteve EPCG i Crnogorskog elektroprenosnog sistema CGES, struja će biti skuplja 25 odsto.

    Elektroprivreda Crne Gore uputila je RAE zahtev za 259 miliona eura regulatorno dozvoljenog prihoda a Elektroprenosni sistem traži 30,5 miliona eura.

    Radio Antena M prenosi da je uz Regulatorne agencije za energetiku  RAE rečeno da su danas počeli da obrađuju zahteve i da bi procentualno struja bila skuplja oko 25 odsto ukoliko RAE uvaži oba zahteva u celosti.

    EPCG: Struja iz uvoza povećava cene


    Iz Elektroprivrede Crne Gore je saopšteno da će u ovoj godini cene struje iz uvoza biti više, te da će u narednom periodu sa Regulatornom agencijom za energetiku putem javnih rasprava objasniti sve podatke iz zahteva za odobravanje regulatornog prihoda.

    “Odobrena cena za uveženu energiju je bila 47,42 eura po MWh dok je cena koju je plaćala EPCG bila 56 eura po MWh. U 2012. godini očekuje se da će prosečna cena biti oko 60 eura po MWh”, saopšteno je iz EPCG.

    U prvom kvartalu 2012. godine količina uvezene energijeje značajno veća od planirane zbog nedostatka padavina u prethodnom periodu.  

    EPCG podseća da je  u propisanom roku dostavila RAE zahteve za odobravanje regulatornog prihoda za naredni trogodišnji regulatorni period, na osnovu kojih će Agencija za energetiku formirati tarife električne energije koje će biti na snazi od  1. avgusta 2012. godine.

    “Odbor RAE bi do sredine jula trebalo da odluči o regulatorno dozvoljenom prihodu za svaku regulisanu delatnost, a u međuvremenu EPCG će sa regulatorom i putem javnih rasprava, pojasniti sve relevantne podatke iz zahteva koji su u skladu sa konceptom operativne efikasnosti kompanije”, najavljeno je iz EPCG.

    Iz EPCG ističu da je Crna Gora među državama koje imaju najveće procentualno učešće uvozne energije u ukupnoj potrošnji.

    EPCG je u obavezi da uveze 30 odsto od ukupne električne energije koju distribuira. Odobrene cene električne energije za 2011. godinu nisu uvažile ukupan trošak uvezene energije.

    “Pored toga nerelano odobreni gubici u distributivnoj mreži od devet odsto i 100 odsto stopa naplate, ne uzimajućiu obzir realnu situaciju, kreiralo je značajnu razliku između odobrenog prihoda i stvarnog troška”, kažu u EPCG.

    Dalje se u saopštenju EPCG ističe da su upravo navedeni faktori, nerealno definisani u prethodnom periodu, najviše uticali na negativno finansijsko poslovanje kompanije koja je 2011. godinu završila sa minusom od 66,5 miliona eura.

    Definisanje nerealnih parametara značajno ugrožava uredno snabdevanja potrošača električnom energijom kao i funkcionisanja elektroenergetskog sistema.

    “Podsećamo da je poslednje tri godine cena električne energije za domaćinstva smanjena za 15 odsto, a za mala i srednja preduzeća cena je smanjena čak za 50 odsto.  Nove januarske cene takođe su značajno niže od onih iz 2009. i 2010 godini i to za domaćinstva za oko osam odsto, a za ostale potrošače na 0,4kV naponu, u proseku, za preko 40 odsto”, zaključuju u EPCG.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE