Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Alkohol se najviše pije u EU: Prosečno tri pića dnevno

    Istraživanje, koje je u sredu objavila Svetska zdravstvena organizacija, pokazuje da evropska potrošnja alkohola, koja je dvostruko veća od prosečne potrošnje u svetu, ima jasne zdravstvene posledice za one koji piju, njihovu neposrednu okolinu i društvo u celini, kaže Žužana Jokob, regionalna direktorka SZO za Evropu.
     
    Analiza je pokazala da se po navikama ispijanja alkohola na području EU mogu odvojiti četiri jasne celine – istočna Evropa, zapadna Evropa, nordijske zemlje i južna Evropa.
     
    Najviše alkohola se popije na području evropskog istoka sa prosečno 14,5 litara čistog alkohola godišnje po odrasloj osobi, a najmanje u nordijskim zemljama, gde je prosek 10,4 litara.
     
    Najviše čašica uz obrok popije se na jugu Evropske unije, a najmanje u nordijskim zemljama i na istoku Europe, gde ispijanje alkohola često znači i opijanje.
     
    U poslednjih desetak godina uočeno je da raste i potrošnja alkohola u nordijskim zemljama i na istoku EU, dok opada u zapadnoj i južnoj Evropi.
     
    Prema poslednjim raspoloživim podacima iz 2004. godine, mortalitet od alkohola u EU iznosi 57 na sto hiljada stanovnika za muškarce i 15 za žene, međutim on je najviši na istoku Europe 129 (za muškarce) i 27 (za žene), a najniži je na jugu 30 (za muškarce) i 10 (za žene). Prema tim podacima, osobe pod uticajem alkohola okrivljene su za smrt 5500 muškaraca i 2000 žena na području EU, najčešće vožnjom u pijanom stanju. Za 11,8 posto svih smrti u starosnoj grupi od 15 do 64 godine u EU odgovoran je alkohol.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE