Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Skupština Grčke prihvatila evropski plan pomoći

    Skupština Grčke je prošle noći odobrila evropski plan finansijske pomoći koji do 2015. predvidja nove kredite od 130 milijardi evra čime ta zemlja izbegava stečaj.
     
    Tekst kojim je ratifikovan ugovor o kreditu sa drugim zemljama zone evra, podržalo je, kako se i očekivalo, 213 poslanika socijalista i konzervativaca, a odbacilo 79 poslanika komunista i predstavnika radikalne levice i ekstremne desnice.
     
    Ukupna suma bi trebalo da dostigne 148 milijardi evra kada se evropskoj pomoći doda 18 milijardi evra kredita koje će Grčkoj isplatiti Medjunarodni monetarni fond koji je to odlučio prošle nedelje.
     
    Pomoć je odobrena u zamenu za oštre domaće mere i deregulaciju koja se sprovodi već dve godine. Grčka je maja 2010. od EU i MMF dobila 110 milijardi kredita, a 12. marta su joj njeni kreditori – banke oprostili 107 milijardi državnog duga.
     
    Grčka je u utorak dobila iz fonda EU i MMF prvu uplatu od 7,5 milijardi evra koja će joj omogućiti plaćanja u roku.
     
    Bez smanjenje duga i pomoći, pretilo joj je da moratorijum na plaćanje proglasi ovog utorka kada je dospela isplata državnih obveznica vrednosti 14,4 milijardi evra.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE