Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svaki drugi Beograđanin žrtva prevaranata

    Nedavno smo na našem sajtu objavili tekst „Deset zapovesti o tome kako postati dobar prevarant“, koje je napisao Viktor Lustig, možda najveći prevarant svih vremena. O tome kako to izgleda u Beogradu pišu današnje Novosti.
     
    Prema ovom listu na gradskim ulicama haraju lažni poslodavci, humanitarci, građevinari, investitori, lekari, sudije, proroci, pa čak i policajci.
     
    Zoran Kovačević, zamenik načelnika Odeljenja za suzbijanje imovinskih delikata Policijske uprave za grad Beograd, kaže da se od svega može napraviti prevara: „Policija se godinama unazad hvatala u koštac sa svim mogućim vrstama prevara i prevaranata, kako lažnih kontrolora, bankara, saobraćajnih i komunalnih policajaca, poslodavaca koji nude idealne poslove, odlazak u inostranstvo, do onih koji su unesrećenima obećavali izlečenje i „bolje sutra“ ,“ ističe Kovačević.
     
    Zvanična statistika o tome koliko je građana u Beogradu uistinu prevareno ne postoji. Takođe, ni svi prevaranti se nisu zbog onoga što su nezakonito učinili našli iza rešetaka. „Većina ljudi, zbog sramote koju osećaju, ali i straha od mogućih komplikacija, nisu voljni da prevaru prijave nadležnim organima. Ipak, prema nekim policijskim podacima, gotovo svaki drugi građanin je kad-tad bio žrtva prevaranata.“
     
    Svi oni imaju zajedničku osobinu – veoma su inteligentni i dosetljivi. Zajedničko im je i to što su izuzetno komunikativni, slatkorečivi. Zato i ne čudi što mnogi građani nasednu na njihove priče o spasu i sreći i tek kad već bude kasno, shvate da su debelo prevareni.
     
    Tako je beogradska policija uspela da uđe u trag i razotkrije „savetnika“ Milorada Dodika koji je na ime donacije za RS „zaradio“ oko 15.000 evra. U ruke policije pala je i četvoročlana kriminalna grupa koja je, lažno se predstavljajući kao saobraćajni policajci, presretala vozače na auto-putu Beograd – Niš i naplaćivali im kazne za prebrzu vožnju i druge prekršaje.
     
    Na podužoj listi svih onih koji su uhapšeni su i lažni majstori za kablovsku TV, vlasnici agencija koji su obećavali, uglavnom damama, poslove u Nemačkoj i Italiji, a jačem polu Rusiju i Afriku, gde je trebalo da rade na građevini, i od pojedinaca kao avans uzimali po 10.000 dinara.
     
    Novosti navode i slučaj  lažnog prijatelja košarkaša Vlade Divca koji je skupljao humanitarnu pomoć, te četrdesetogodišnjak koji je tvrdio da je lekar na VMA i potencijalni mladoženja, pa je od budućih supruga za pripremu svadbe uzimao od 2.000 do 3.000 evra.

    Radmila Ikić je svakako šampion u prevarama. Ova maštovita pedesetogodišnjakinja se predstavljala kao ljubavnica Slobodana Miloševića i kuma Mila Đukanovića, a nisu joj, kako je tvrdila, bili strani ni Radomir Marković, Zvezdan Jovanović, pa čak ni tužilac za organizovani kriminal Jovan Prijić, kome je bila „zamenica“ na poslu. Zbog svega što je učinila, Ikićeva je osuđena na višegodišnju robiju.
     
    Posebna priča su lažni vidovnjaci i iscelitelji. Zbog prevara ove vrste „pala je“ Vidovita Zorka, ali i „stručnjak za nerotkinje“ D. J. koji je uhapšen tek kad je otkriveno kako dvoje dece, čije je majke on svojevremeno lečio od neplodnosti, liče jedno na drugo kao „jaje na jaje“. Ispostavilo se da je čuveni doktor otac oba deteta, ali i još njih 11, za koliko je utvrđeno da je lično, uz prećutni dogovor sa majkama, „napravio“ u svojoj „ordinaciji“.
     
    Po Krivičnom zakoniku, prevaranta čeka relativno blaga kazna. Ako šteta koju je počinio ne prelazi 15.000 dinara zaprećena je novčana kazna. Međutim, ako je šteta veća i prevarant će otići u zatvor, najviše do tri godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE