Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Narodna biblioteka spremila čitaonicu za slabovide

    Čitaonica za slepe i slabovide u Narodnoj biblioteci Srbije nakon više meseci delimičnog i probnog rada u potpunosti je spremna da pruži bibliotečke i informacione usluge korisnicima, saopštila je danas NBS.
     
    Ova specijalizovana čitaonica opremljena je najsavremenijom opremom koja se danas proizvodi u svetu i objedinjava sve do sada zastupljene usluge za slepe i slabovide u Srbiji. Čitaonicom rukovodi Nedeljka Ložajić, i sama osoba sa posebnim potrebama.

    Kako se navodi u saopštenju za javnost NBS, korisnicima čitaonice na raspolaganju je pet radnih stanica na kojima je instalirana aplikacija JAWS za čitanje teksta na engleskom jeziku sa ekrana, kao i aplikacija Anreader, konvertor za izgovaranje teksta na srpski jezik.

    Dve radne stanice povezane su sa uređajima Supervario koji služe za prikaz teksta na Brajevom pismu sa ekrana. Instalirana su i podešena tri čitača Bierley za čitanje teksta za slabovide osobe, jedan se povezuje sa TV, a dva se koriste samostalno.

    Od sada je omogućeno i štampanje teksta na Brajevom pismu.Korisnicima je na raspolaganju zbirka od 5.045 bibliografskih jedinica i fond serijskih publikacija od 27 naslova na Brajevom pismu.

    Nacionalna biblioteka otvorena je za korisnike radnim danom od 8 do 21 časova, a subotom od 8 do 13 časova.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE