Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Upotreba pumpica za astmu u trudnoći loša za bebu

    Na hiljade trudnica koje uzimaju lekove protiv astme, epilepsije, dijabetesa i depresije, u strahu su od mogućih posledica po zdravlje bebe. Čini se da su neki od strahova opravdani.
     
    Pumpice za astmu, antiepileptici nove generacije, antidepresivi i insulin testirani su u velikoj evropskoj studiji koja je obuhvatila gotovo četiri miliona trudnica.
     
    Trudnice sa hroničnim bolestima moraju da uzimaju lekove i u drugom stanju i zbog toga moraju redovno da posećuju lekara.
     
    Međutim, veliki broj studija već pokazuje vezu između lekova i rođenja dece s određenim poremećajima i zdravstvenim problemima.
     
    Na primer, pumpice za astmatičare koje sadrže steroide dokazano povećavaju rizik od hormonalnih i metaboličkih poremećaja kod beba.
     
    Lekari u izveštaju objavljenom u američkom Žurnalu respiratorne i urgentne medicine pišu da upotreba pumpica na bazi budezonida, flutikazona i beklometazona treba da bude pod strogom kontrolom.
     
    Ipak, oni upozoravaju da trudnice ne prestaju sa upotrebom pumpica dok se ne pronađu čvrsti dokazi za njihovu štetnost kao i alternativni lekovi.
     
    Rezultati studije trebalo bi da budu objavljeni u toku naredne godine

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE