Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Norovirus uzrok epidemije na Zlatiboru

    U užičkom Zavodu za javno zdravlje uvereni su da je norovirus uzrok epidemije stomačne infekcije koja je zahvatila decu na rekreativnoj nastavi na Zlatiboru, izjavio je danas lekar tog zavoda Zoran Vučinić.


    Iako taj virus nije izolovan iz uzoraka u Zavodu za javno zdravlje Užice, na osnovu kliničko epidemioloških kriterijuma lekari su uvereni da je uzrok epidemije norovirus, izjavio je doktor Vučinić na konferenciji za štampu.

     
    On je istakao da su sve epidemije na Zlatiboru unete, odnosno da su deca na rekreativnu nastavu došla već obolela.

     
    Norovirus je veoma rasprostranjen u Srbiji , iako se o njemu ne govori niti se registruje, jer se 90 odsto pacijenata zaraženih ovim virusom ne javlja doktoru, ali on predstavlja veliki problem u kolektivu jer se lako prenosi putem kontakata, kaže Vučinić.

     
    Kod odraslih norovirus, kod nas poznat po tome što izaziva kao stomačni grip, izaziva više proliv dok deca češće povraćaju, kaže Vučinić.

     
    Za norovirus ne postoji lek, potrebno je jedino povećano unošenje tečnosti usled moguće dehidracije organizma. Virus je posebno prisutan u zimskim mesecima, od novembra do aprila, ističe Vučinić.

     
    Direktorka Zavoda za javno zdravlje Užice Biljana Mijović ukazala je da je u poslednje dve godine u četiri od 15 objekata rekreativne nastave na Zlatiboru zabeležena epidemija stomačne infekcije.

     
    Prema njenim rečima, od početka ove godine 58, od ukupno 5.000 dece iz raznih delova Srbije koja su boravila na Zlatiboru, imalo je simptome koje prouzrokuje norovirus.

     
    Prevencija širenja norovog virusa je dezinfekcija i povećan stepen higijene objekata u kojima deca borave, ističe Mijovićeva.

     
    Ona naglašava da trenutno na Zlatiboru boravi 600 dece na rekreativnoj nastavi i da su sva ona zdrava.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE