Sporazum Italije i Srbije o Poljoprivredi i ekologiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sporazum Italije i Srbije o Poljoprivredi i ekologiji

  Ministarstva poljoprivrede Srbije i Italije potpisala su u Beogradu Protokol o saradnji u oblasti ruralnog razvoja i kvaliteta u poljoprivredi.


  Protokol su na političko-privrednom samitu Srbija-Italija, koji se održava u Palati Srbije, potpisali ministri poljoprivrede Srbije Dušan Petrović i Italije Mario Katanija.

   
  Taj dokument, koji je u skladu sa Memorandumom o razumevanju iz 2009. godine, trebalo bi da doprinese proširivanju saradnje Srbije i Italije na zajedničkim projektima u relevantnim oblastima ruralnog razvoja.

   
  Te oblasti su, kako se precizira, programiranje ruralnog razvoja, diversifikacija poljoprivrednih aktivnosti ruralnog razvoja sa posebnim naglaskom na ruralni turizam, unapređenje proizvodnje obnovljive energije i olakšavanje razmene najboljih praksi.

   
  Protokol podrazumeva i saradnju u oblasti politike kvaliteta u poljoprivredi, odnosno sektora za proizvodnju voća, povrća i šećera što obuhvata i pomoć u proizvodnji proizvoda sa oznakom kvaliteta, registraciji i zaštiti geografskog porekla prema evropskim i međunarodnim standardima, kao i pomoć u razvijanju organske proizvodnje.

   
  Italija se svrstava u red najznačajnijih trgovinskih partnera Srbije jer po rangu ostvarenog izvoza iz Srbije u 2011. godini, zauzima drugo mesto dok je na trećem mestu po vrednosti ostvarenog uvoza.

   
  Najznačajniji poljoprivredni proizvodi u izvozu iz Srbije u Italiju u 2011. godini bili su kukuruz, soja, sojino ulje, pečurke, šećer, šećerni rezanci, sokovi, višnje, maline, kupine, šljive, orasi, med i juneće meso.

   
  Najznačajniji poljoprivredni proizvodi u uvozu iz Italije u Srbiju u 2011. godini bili su pirinčano brašno, seme šećerne repe, maslinovo i palmino ulje, ćuretina, riblji fileti, rendani sirevi, voćne sadnice, sveže cveće, kivi i kafa.

   
  Na istom samitu, ministri životne sredine Italije i Srbije, Korado Klini i Oliver Dulić, potpisali su Aneks Memoranduma o razumevanju o saradnji u zaštiti životne sredine.

   
  Ovim dokumentom predviđene su dalje zajedničke aktivnosti u sprovođenju Kjoto protokola o smanjenju emisije štetnih gasova s efektom staklene bašte.

   
  Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti zaštite životne sredine između dva ministarstva potpisan je 2002. godine, a zajednička deklaracija o saradnji u toj oblasti na Prvom samitu Srbija-Italija 2009. godine.

   
  Aneksom danas potpisanog memoranduma je predviđena saradnja u jačanju kapaciteta i prenosu znanja u tehničkim i finansijskim pitanjima o energetskoj efikasnosti, obnovljivoj energiji i energetskom planiranju na nacionalnom i lokalnom nivou.

   
  Taj aneks memoranduma reguliše i zajedničku aktivnost u analizi specifičnih pilot projekta dva ministastva o izvorima obnovljive energije i energetskoj efikasnosti.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE