Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vibova nagrada Bojanu Rajeviću

    Nagrada „Vladimir Bulatović Vib“, koju tradicionalno dodeljuje list „Politika“ za najboljeg mladog satiričara, uručena je danas, 8. marta aforističaru sa Cetinja Bojanu Rajeviću (24) u svečanoj sali zgrade “Politika“.


    Jednoglasnom odlukom, žiri u sastavu Ljubivoje Ršumović (predsednik), Zefirino Grasi, Petar Mićković, Dragutin Karlo Minić i Aleksandar Čotrić, odlučio je da Rajević ove godine bude laureat nagrade.

    Čotrić je pročitao obrazloženje žirija u kojem se navodi da je ovogodišnji žiri imao dilemu da li je moguće dodeliti “Vibovu nagradu“ piscu, u ovom slučaju, aforističaru, koji nema knjigu.

    “Odgovor je brzo i jednostavno pronađen – ponekad jedan aforizam ima vrednost knjige“, navodi se u obrazloženju.

    “Ovaj mladi Cetinjanin poseduje dar za uočavanje i analitičko razmišljanje sa kojim je rođen, originalnost koju nije mogao da stekne na nedavno završenom Filozofskom fakultetu, lucidan duh koji vešto udahnjuje svim aforizmima i kratkim zapisima i specifičnu sintezu humora i satire – humornu satiru i satiričan humor“, dodaje se u obrazloženju.

    U obrazloženju se takođe navodi i da su aforizmi Bojana Rajevića stvaralački zreli, tematski raznovrsni, višeslojni, sadrže neočekivane obrte i mnogo smisla u malo reči.

    Bojan Rajević se prisetio jednog Vibovog aforizma koji glasi “požurite sa ordenima ljudi se brzo kvare“ i šaljivo izrazio nadu da žiri nije imao tu misao na umu kada je njemu dodeljivao tu nagradu.

    “Posebno me je obradovalo to što sam ovu nagradu dobio kao neko ko nije odavde, ovde u Beogradu prestonici satire i u Srbiji zemlji koja zadnjih godina, pa i decenija, daje najbolje satiričare na evropskoj književnoj sceni i time je ova nagrada veća, kao i moja zahvalnost žiriju“, istakao je ovogodišnji dobitnik nagrade.

    Laureatu je nagradu, koja se sastoji od novčanog iznosa, bronzane medalje i plakete, uručio glavni i odgovorni urednik “Politike“ Dragan Bujošević.

    Ovo su neki od aforizama dobitnika Vibove nagrade:

    ,,Ako od mene tražite da podnesem ostavku, to znači da sam vam ja u ovom trenutku najpotrebniji.”

    ,,Naša vlast je dobra kao dobar dan. Uvijek izmami građane na ulicu.“

    ,,Diktator je nakon kremacije pohranjen u urni. Da mu se ne rasipa biračko tijelo.“

    ,,Policajci su priveli kriminalca na saslušanje. I on ih je saslušao.“

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE