Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pozorišni festival „Slavija“ od marta

    Međunarodni pozorišni festival „Slavija“ biće održan od 9. do 17. marta u Pozorištu „Slavija“, a na repertoaru će biti devet predstava iz osam zemalja, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.
     
    Direktor Pozorišta „Slavija“ Batrić Žarković rekao je da je za 11. izdanje festivala, na kome je do sada izvedeno 130 predstava iz 30 zemalja, odabrao devet komada teatara iz Rusije, Poljske, Rumunije, Bugarske, Azerbejdžana, Irana, Bosne i Hercegovine i Srbije. 

    On je najavio da će festival otvoriti dramska umetnica Branka Veselinović (93), nakon čega će ansambl Dramskog pozorišta „Ivan Gončarov“ iz Uljanovska (Rusija), koji postoji već 200 godina, izvesti predstavu „Osećanja“, rađenu po motivima drame Antona Pavloviča Čehova, u režiji Linasa Zajkauskasa. 

    Nakon predstave nastupiće Ansambl „Ruska duša“ pod vođstvom Lidije Larine. 

    Publika će imati priliku da pogleda i predstavu „Zenobia“ po romanu Ðelua Nauma u režiji Mone Marian i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Kluž-Napoka (Rumunija), zatim dramu „Žene iz prošlosti“ Rolanda Šimelfeniga u režiji Petra Denčeva, koju će izvesti ansambl Dražavnog dramskog i lutkarskog pozorišta „Konstantin Veličkov“ (Bugarska). 

    Nemačko državno pozorište iz Temišvara predstaviće dramu „Presuda“ Berija Kolinsa u režiji Aleksandera Hausvatera, a Scena Prapremier In Vitro iz Poljske gostuje sa predstavom „Džepovi puni kamenja“ Meri Džouns, koju je režirao Lukaš Vit-Mihalovski. 

    Žarković je posebno skrenuo pažnju na predstavu „Tengo“ koju je napisao Farjad Saki po motivima Čehovljeve drame „Medved“, u režiji Rasoula Sakheija, koju na persijskom jeziku izvodi iransko pozorište „Sina group“, a radnja je smeštena u Japanu 17. veka. 

    Na repertoaru su i predstave „Kajanje“ (Huseinbala Miramolov/Bahram Osmanov) Državnog akademskog narodnog dramskog pozorišta iz Bakua (Azerbejdžan), „Kraj partije“ (Semjuel Beket/Patar Božović) Ateljea 212 i komad „Pismo iz 1920“ rađen po motivima istoimene pripovetke Ive Andrića, u režiji Olivera Frljića, a u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i 51. Međunarodnog pozorišnog festivala MEŠ. 

    Nagradu za najbolju predstavu u celini, statuetu Don Kihot – rad vajara Nikole Kolje Milunovića) dodeliće tročlani žiri koji čine pozorišni i filmski reditelj Ljubiša Georgievski (predsednik) i teatrolozi prof. Dragana Čolić-Biljanovski i prof. Raško Jovanović. 

    Georgievski, ambasador Makedonije u Srbiji, istakao je da festival „Slavija“ iz godine u godinu postaje sve značajniji i ocenio da „Beograd dobija još jedan Bitef, samo zanimljiviji i manje snobovski“. On je istakao da je najveća vrlina festivala što dodeljuje samo jednu nagradu. 

    „Srbija ima fascinantan broj festivala, pa je teško ostati bez nagrade. Time se devalviraju i nagrade i njihovi dobitnici, a ova manifestacija ima jednu nagradu tek da se obeleži njen štimung“, primetio je Georgievski. 

    Jovanović je konstatovao da je veliko zadovoljstvo imati ovakav festival „u vreme krize i pozorišne oseke u pogledu broja premijera i postignutih rezultata“. On je posebno preporučio predstavu „Pismo iz 1920“, istakavši da može biti provokativna s obzirom da režiju potpisuje Frljić i da je reč o „osetljivoj temi o večitoj netrpeljivosti u BiH“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE