Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stižu zdravstvene knjižice sa čipom u Kolubarski okrug

    Nove, elektronske zdravstvene knjižice žitelji grada Valjeva i pet opština Kolubarskog okruga prvi u Srbiji dobiće ovog proleća, sa gotovo godinu i po zakašnjenja! Umesto oktobra 2009. godine, kako je bilo najavljeno, zamena dosadašnjih knjižica plastičnim karticama u valjevskom kraju počeće u martu.

    U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje rekli su da je do kašnjenja od godinu i po došlo zbog složenosti projekta. U Kolubarskom okrugu treba da bude izdato 157.000 elektronskih zdravstvenih knjižica, a u Srbiji oko sedam miliona „plastike“.

    – Grad Valjevo i pet opština Kolubarskog okruga izabrani su za pilot-projekat, jer su sve zdravstvene ustanove, od bolnice do domova zdravlja i apoteka, kompjuterski potpuno povezane – kaže Sanja Mirosavljević, načelnica Centra za informisanje RZZO. – Očekujemo da za nekoliko meseci svim osiguranicima u okrugu budu izdate nove knjižice. U naredne tri godine biće zamenjeno svih sedam miliona elektronskih zdravstvenih knjižica.

    Oko 1.000 kompjutera u svim zdravstvenim ustanovama Kolubarskog okruga već više od tri godine „uvezano“ je u mrežu. Jednim „klikom“ dobijaju se svi podaci o pacijentu – istorija bolesti, dužina boravka na bolničkom lečenju, obavljene laboratorijske i druge pretrage, snimanja na magnetnoj rezonanci, skeneru ili rendgenu.

    Kompletan posao koštaće oko 20 miliona evra, a nove knjižice proizvodiće Zavod za izradu novčanica. Na knjižici koja će izgledati kao bankovna kartica i važiće 10 godina biće ime i prezime, lični broj i adresa osiguranika, ali neće sadržavati nikakve medicinske podatke.

    – Uvođenjem elektronskih zdravstvenih knjižica biće omogućeni brži i lakši lekarski pregledi, podizanje lekova u apotekama bez administriranja – kaže naša sagovornica. – Uz jednostavniju kontrolu doprinosa, overavanje knjižica biće veoma pojednostavljeno.
    Nove knjižice, objašnjavaju u RZZO, omogućavaju i niz servisnih usluga u zdravstvenim ustanovama. Osiguranici će od kuće moći da zakažu lekarski pregled i laboratorijske analize. Uz potpunu bezbednost imaće i uvid u svoj zdravstveni karton i moći će da se konsultuju sa lekarima.

    – Korišćenje elektronskih servisa biće omogućeno uz poseban softver koji će biti instaliran u svim bolnicama i domovima zdravlja – kaže načelnica Centra za informisanje RZZO. – Projekat izdavanja elektronskih knjižica realizuje Ministarstvo zdravlja.

    Zamena starih novim elektronskim zdravstvenim knjižicama svakog osiguranika koštaće 400 dinara, saznajemo u RZZO. Posle podele u Kolubarskom okrugu u RZZO očekuju da do kraja godine bude uručeno oko milion i po kartica u drugim delovima Srbije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE