Sremskomitrovački Dom zdravlja uvodi elektronske kartone

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sremskomitrovački Dom zdravlja uvodi elektronske kartone

  Sremskomitrovački Dom zdravlja, nedavno proglašen za najbolji u Srbiji, uskoro uvodi elektronske kartone pacijenata. Projekat se finansira sredstvima Ministarstva zdravlja i lokalne samouprave, a prema rečima načelnice Gradske uprave za zdravstvo Nataše Kopčić, oprema će biti instalirana do kraja meseca.

  – Priznanje za najbolji dom zdravlja u Srbiji moramo i opravdati svakodnevnim unapređenjem rada. Primena elektronskog kartona očekuje se već narednog meseca, a informatička služba će se naći i u službi hitne pomoći, dispanzeru za žene i medicini rada – kaže Nataša Kopčić. – Naša uprava je za projekat obezbedila 1,7 miliona dinara. U postupku javnih nabavki najpovoljniji ponuđač bio je Elektrotehnički fakultet iz Beograda i njihovi stručnjaci će montirati računare, skenere i bar-kod čitače.

  Zaštita tajnosti

  – Uvođenje e-kartona olakšaće rad zaposlenih, ali i unaprediti zdravstvenu uslugu na lokalnom nivou. Pored toga, sigurnost i tajnost podataka o pacijentu obezbeđena je sistemom šifara i sa više nivoa pristupa, pa mogućnost zloupotrebe informacija, praktično, ne postoji – kaže dr Nada Zec Petković, direktorka Doma zdravlja.

  U projektu uvođenja elektronskog kartona su i beogradska opština Stari grad, Valjevo, Zrenjanin.
  – Primenom elektronskog kartona pojednostavljuje se postupak jer će otvaranjem e-kartona pacijenta lekar na jednom mestu imati sve podatke o pacijentu: dijagnozu, terapije i slično – pojašnjava načelnica resorne uprave. – Sve će to i olakšati rad zaposlenih.

  Vesna Žambok, glavna sestra Doma zdravlja, kaže da se ovom novinom u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u znatnoj meri ubrzava proces pretrage kartoteke i pronalaženje podataka o pacijentu. Zato je neophodno da se sve ambulante opreme računarima koji će biti umreženi u jedan sistem, odnosno jednu bazu podataka. Svi postojeći papirni zdravstveni kartoni i dalje će biti čuvani i uredno ažurirani.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE