Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najveća kolekcija vina nalazi se u Moldaviji

    Najveća kolekcija vina u svetu se nalazi u Moldaviji i u njoj je više od dva miliona flaša najkvalitetnijih moldavskih vina, probranih evropskih i autohtonih sorti.
     
    U kolekciji u podzemnom lavirintu hodnika u blizini mesta Milesti Mici, se nalazi i veliki broj buradi zapremine od šest do 200.000 litara sa visoko ocenjenim vinima, koja se izvoze u Sjedinjene Američke Države, Japan i druge zemlje, preneo je elektronski magazin Vino.rs.

    U jedinstvenom podrumu flaše su uredno poslagane duž 55 kilometara krečnjačkih hodnika pod zemljom, povremeno i na dubini do 80 metara.

    Speleolozi tvrde da lavirint čini čak 200 kilometara raznih hodnika, za sada uglavnom neprohodnih. Galerije u napuštenom rudniku uređene su tako da podsećaju na grčke hramove, a hodnici, kao prave ulice, nose nazive prema sortama gožđa. Najstarije boce su iz 1969. godine, kada je podrum zvanično otvoren, a sva vina su odležala minimum nekoliko godina u bariku.

    Vodeća državna vinska firma je odmah po osnivanju podruma, krenula da svoja najbolja vina odlaže u hodnike u kojima su uslovi idealni – konstantna temperatura od 12 do 14 stepeni Celzijusovih, a procenat vlage od 85-95 posto. Vremenom su nikle i dodatne prostorije, a za posetioce je prava atrakcija i vodeni zid na ulazu u podzemnu prodavnicu vina.

    Gosti obilaze hodnike podruma pešice ili automobilom, a mogu da zakupe i mesto za svoju omiljenu flašu vina koju, u savršenim uslovima žele da sačuvaju za potomstvo.

    Moldavija ima tradiciju proizvodnje vina dugu 3.000 godina, a grozd se nalazi i u grbu te bivše republike Sovjetskog saveza.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE