Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zaposleni sve ređe uzimaju bolovanje

    U Srbiji se prošle godine manje i kraće bolovalo nego godinu ranije! Prema podacima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, duže od 30 dana zbog bolesti je sa posla odsustvovalo 66.739 osiguranika, što je za 3.000 manje nego 2010. A, zajedno su bolovali 188.757 dana manje nego oni koje je bolest godinu ranije privremeno sprečila da rade.

    Ove podatke u RFZO, međutim, još uzimaju s rezervom, jer poslodavci mogu da obračunavaju bolovanja za 2011. i tokom ove godine. Ali, ne veruju da će izveštaji koji naknadno pristignu bitnije da izmene sadašnju statistiku. A, ona definitivno pokazuje da se u Srbiji – da li zbog smanjivanja broja zaposlenih ili zbog straha da se odlaskom na bolovanje ne naljute šefovi – iz godine u godinu sve manje odsustvuje sa posla zbog bolesti.

    Od ove godine za odlazak na bolovanje važi novi režim. Pravilnik kojim je preporučen maksimalan broj dana poštede za svaku bolest objavljen je u ”Službenom glasniku” 29. decembra i primenjuje se od prošle nedelje. U RFZO kažu da svrha ovog pravilnika nije da spreči ljude da koriste bolovanje kada su bolesni, nego da za istu dijagnozu dva pacijenta dobiju isti broj dana odsustva i da se spreče eventualne zloupotrebe.

    – Uverena sam da se bolovanje veoma malo zloupotrebljava, jer većina zaposlenih jedva preživljava i sa platom i niko bez potrebe ne odsustvuje s posla, jer se za te dane isplaćuje nadoknada u visini 65 odsto plate – smatra Vera Kondić, psiholog rada. – Naprotiv, mnogi zaposleni su u vreme ekonomske krize prinuđeni da rade i dodatno. Normalno je da postoje procedure i pravila, pa i za bolovanje, ali mislim da ih ne bi trebalo menjati naprečac. Jer, sva ta pravila na čoveka deluju vrlo stresogeno i sužavaju prostor slobode izbora.

    Oni koji su lane bolovali zajedno su odsustvovali sa posla ukupno 3.328.661 dan. Svako, u proseku, po 49,88 dana.

    – Najčešće dijagnoze bile su trudnoća i rađanje, zbog čega je sa posla odsustvovalo 24 odsto onih koji su koristili bolovanje – rečeno je u sredu ”Novostima” u RFZO. – Na drugom mestu su bolesti mišićno-koštanog sistema (oko 10 odsto), a na trećem povrede i trovanja (9 odsto).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE