Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zdravija ishrana pomaže deci sa poremećajima ponašanja

    Zdravija ishrana može pomoći poboljšanju ponašanja kod dece sa poremećajima pažnje, ako terapija i medikamenti ne urode plodom, navodi se u studiji nedavno objavljenoj u listu „Pedijatrija“. Edukacija javnosti po pitanju obrazca zdrave ishrane i stila života može biti uspešna prevencija ili kontrola ovog poremećaja, a može imati i dugoročan uspeh, prenosi agencija AFP.
     
    Američki naučnici preispitali su Feingold bezaditivnu dijetu koja ograničava unos šećera a bogata je vitaminima i omega 3 masnim kiselinama, i vezu poremećaja pažnje kod dece i „zapadnjačke ishrane“ bogate mastima a kojoj nedostaju vlakna. Naime, dodatak cinka, gvožđa i vitamina ishrani i izbacivanje aditiva i veštačkih boja vrlo su popularan metod lečenja, ali nema naučne potvrde da te metode deluju. Naučnici u novoj studiji upozoravaju da značaj cinka i gvožđa mora biti dodatno ispitan, kao i da megavitaminska terapija nije dokazana a na dugoročnom planu može čak biti opasna. Sprovedene su i studije koje su pratile uticaj alergenata kao što su pšenica, jaja, čokolada, sir i koštunjavo voće na decu sa ovim poremećajima i nije otkriveno ništa osim placebo efekta, ali ni to se ne može odbaciti, naglasili su naučnici. Testirani su i šećeri iz dijetalnih slatkiša i sokova, ali studije nisu uspele da ukažu na uticaj saharoze i aspartana na razvoj bolesti.
     
    Tri do pet procenata američkih školaraca, što je oko pet miliona mladih ljudi, ima takozvani ADHD – poremećaj manjka pažnje i hiperaktivnosti, a koji se leči medikamentima kao što je kontroverzni „Ritalin“, čija je upotreba neretko kritikovana zbog toga što, između ostalog, može da izazove halucinacije kod dece. Nije poznato šta izaziva ovu bolest, a istraživanja ukazuju na nasledne faktore kao i društvene uticaje. Ishrana bogata mastima i šecerima može pogoršati simptome, pokazale su novije studije. Savet je dakle zdrava ishrana bogata ribom, povrćem, voćem i žitaricama u celom zrnu, što je prema rečima israživača najbolja alternativna metoda lečenja ove bolesti, o kojoj još uvek ima više pitanja nego odgovora, navodi AFP.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE