Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Preminuo režiser Miomir Stamenković

    Filmski reditelj i jedan od pionira srpskog filma Miomir Miki Stamenković preminuo je 20. decembra u Beogradu u 84. godini života, saopštilo je Udruženje filmskih umetnika Srbije.
     
    Stamenković je režirao filmove „Vuk sa Prokletija“, „Opasni trag“, „Klopka za generala“, „Devojački most“, „Lager Niš“ i druge.

    Igrani filmovi Mikija Stamenkovića među prvim su žanrovskim ostvarenjima u domaćoj kinematografiji, a bili su posvećeni ratnim, partizanskim i kriminalističkim temama.

    Stamenkovićeva režija isticala se lakoćom i dinamikom pripovedanja i izlaganja, kao i delikatnom tematikom, a ostavio je neizbrisiv trag i u domenu dokumentarnog filma. Poznata je njegova trilogija o pobedničkom i stradalaničkom pohodu srpske vojske u prvom svetskom ratu „Marš smrti“, „Marš pobede“ i „Jugoslavija po volji naroda“.

    Jedan je od osnivača „Festivala filmskog scenarija“ u Vrnjačkoj banji i njegov dugogodišnji umetnički direktor.

    Stamenković je dobitnik mnogih filmskih nagrada i priznanja. Nosilac je Ordena rada sa Zlatnim vencem. Za celokupno stvaralasstvo dobio je 2002. godine, od svog rodnog grada Kruševca „Nagradu za životno delo“.

    Filmski festival u Sopotu Stamenkoviću je takodje uručio nagradu za životno delo, a dobio je i Plaketu Jugoslovenske Kinoteke, Povelju Udruženja filmskih umetnika Srbije za doprinos srpskoj kinematografiji i priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Srbije.

    Datum i mesto sahrane Miomira Stamenkovića biće naknadno objavljeni.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE